INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

koronavírus

románia

korlátozás

Járókelőket ellenőriznek rendőrök Bukarestben 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot egy hónappal meghosszabbítják Romániában.

Fellángolt a járvány a szomszédban

Infostart / MTI

Ismét 200 fölé ugrott Romániában az egy nap alatt jegyzett új fertőzések száma.

A friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 237 megbetegedést jegyeztek, ami 30 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt egy hónap átlaga.

Ráadásul nem egyedi kilengésről van szó, mert a szerdai érték is magasabb volt a korábbi 30 nap átlagánál.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 21 182-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 283-an (a fertőzöttek 72 százaléka) meggyógyultak, 1369-en (a fertőzöttek hat százaléka) pedig meghaltak. Jelenleg 4530 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 153-at intenzív osztályon.

A kór megjelenése óta Romániában több mint félmillió (531 619) tesztet végeztek. Az elmúlt két napban ismét százezer fölé ugrott azoknak a száma, akik hatósági karanténban vagy lakhelyi elkülönítésben töltik a kór lappangási idejét.

A napi elhalálozások száma immár két hete tíz körül stabilizálódott.

Romániában társadalmi nyomás mutatkozik a járványügyi korlátozások feloldására, a jobboldali kisebbségi kormány azonban csak lassan és apró lépésekkel kívánja lazítani a korlátozások körét. Klaus Iohannis államfő kedden azt jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítaná a járvány miatt kihirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet. A parlamenti többséget adó baloldal azonban nem tartja szükségesnek a hosszabbítást.

A belügyminisztérium sürgősségi helyzetekért felelő államtitkára, Raed Arafat egy televíziós interjúban korainak nevezte a lazítást, és fokozottnak mondta annak kockázatát, hogy Romániában ismét emelkedni kezd az aktív esetek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018