eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Muszlim férfiak a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából tartott közös imádságon Szófiában 2020. május 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Szlovákia megszünteti, Bulgária meghosszabbítja az egészségügyi vészhelyzetet

Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a kormány, s az továbbra is érvényben marad.

Szlovákiában vasárnaptól véget ér a koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben márciusban kihirdetett egészségügyi vészhelyzet - az erről szóló döntést szerdai ülésén hozta meg a pozsonyi kormány.

Szlovákiában március 16-án lépett hatályba egészségügyi vészhelyzet, s az a szerdai kormánydöntés értelmében június 13-án éjfélkor véget ér. A vészhelyzet további meghosszabbításának elvetésére vonatkozó javaslatot a központi válságstáb elnökének tisztét is betöltő Robert Mikulec belügyminiszter tette a kabinet asztalára. Annak értelmében, még a vészhelyzet lejárta előtt, már szerdától azonnali hatállyal megszűnik az ideiglenes gyülekezési tilalom.

Az egészségügyi vészhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel.

A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a kormány, s az továbbra is érvényben marad.

Közben Szlovákiában továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján szerdán közölt adatok szerint kedden kettő, az elmúlt három napban pedig együttvéve három személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1533 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1404-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már közel 192 ezer vírustesztet végeztek el.

Bulgáriában egyelőre csak minimálisan nem lazíthatnak

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, mivel az utóbbi napokban gyorsabb ütemben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma, ugyanakkor nem kívánja szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat.

Bojko Boriszov miniszterelnök a kormányülés után a sajtónak elmondta: "A járványgócokban növekszik a fertőzöttek száma. Pánikmentesen kell folytatnunk a munkát, fegyelmezetten be kell tartani a távolságtartás és a fertőtlenítés szabályait".

Hozzátette ugyanakkor, hogy az eddigi korlátozásokat nem fogják szigorítani, sőt, némi lazításként

június 15-től megnyithatnak a színházak és a mozik a megfelelő biztonsági szabályok megtartásával.

"Majdnem normálisak a körülmények, ezért a korlátozások minimálisak, nem lesznek keményebb intézkedések" - mondta Boriszov, hozzátéve azonban, hogy meg kell tanulni együtt élni a vírussal, s az a legfontosabb, hogy a kórházak képesek legyenek befogadni a betegeket.

Kiril Ananiev egészségügyi miniszter szerint a fertőzés viszonylag alacsony szintje a járvány kezdetén bevezetett megelőző intézkedéseknek köszönhető.

Korlátozni fogják a beutazást a külföldiek számára, kivéve Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Szerbia állampolgárait, az Európai Unió állampolgárait illetően pedig meg kell várni a közös döntést.

Bulgáriában az elmúlt 24 órában 79 fertőzéses esetet jegyeztek, ezzel 2889-re emelkedett az összes fertőzött száma, 1623-an meggyógyultak, 167 halálos áldozata volt a kórnak.

A bolgár kormány szerdán a jelenlegi 20 százalékosról 9 százalékra csökkentette az áfát az éttermi ételekre és az élelmezési szolgáltatásokra vonatkozóan. Az intézkedés 2021-ben végig érvényben lesz, de nem érinti az éttermekben felszolgált alkoholos italokat, amelyekre továbbra is a 20 százalékos áfa vonatkozik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×