eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Kijevben, az elnöki hivatalban 2019. május 20-án. Az új államfő, aki ezen a napon tette le a hivatali esküt, fogadta Áder János köztársasági elnököt.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az ukrán elnök kész bármilyen formában tárgyalni Vlagyimir Putyinnal

Jöhet az újabb találkozó a Donyec-medencei válság megoldására.

Volidimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy kész bármilyen formátumban tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán területek és a politikai foglyok "visszatérése" érdekében. Erről az ukrán államfő Kijevben beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyet államfői beiktatásának egyéves évfordulója alkalmából tartott.

A sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány miatt a szabad ég alatt tartották, az újságírók székeit kellő távolságban helyezték el egymástól. A bejáratnál a sajtó képviselőinek megmérték a testhőmérsékletét, és szájmaszkokat, gumikesztyűket osztottak ki nekik.

Zelenszkij szavai szerint Németország és Franciaország beleegyezett abba, hogy a koronavírus-járvány enyhülése után újabb normandiai formátumú találkozót tartsanak. A Donyec-medencei válság diplomáciai úton történő rendezésével az úgynevezett normandiai négyek országcsoport, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország foglalkozik.

Az ukrán elnök megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta nem beszélt telefonon Putyinnal. Elengedhetetlennek nevezte a négyszemközti megbeszéléseit is az orosz elnökkel, még ha ezt az ukrán közvélemény eltérően ítéli is meg, mert - mint fogalmazott - vannak olyan dolgok, amelyeket csak így lehet tisztázni, és levonni belőle a következtetéseket.

Zelenszkij elmondta továbbá, hogy újabb fogolycsere várható a Covid-19 betegség okozta világjárvány lezajlása után. Részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit árult el, hogy tárgyalások zajlanak erről Oroszországgal.

Elismerte, hogy a szintén a Donyec-medencei konfliktus rendezésére irányuló, Kijev, Moszkva és az EBESZ részvételével zajló minszki tárgyalási folyamat a járvány miatt némileg elakadt. Rendkívül fontosnak nevezte ugyanakkor ezt a folyamatot, ezen alapulnak ugyanis az Oroszországgal szembeni szankciók. Úgy fogalmazott, hogy igyekszik a végsőkig kitartani a minszki folyamat mellett, de ha nem működik, az ukrán diplomáciának vannak alternatív tervei is.

A tájékoztatón Zelenszkij, reagálva egy frissen kirobbant újabb botrányra, kijelentette:

hivatali elődjére, Petro Porosenko volt ukrán elnökre még "ítélet vár" azért, ahogyan az országot irányította.

Igyekezett ugyanakkor leszögezni, hogy az ítélkezés a bíróságok hatásköre. Előző nap Andrij Derkacs Moszkva-barát parlamenti képviselő egy online sajtótájékoztatón bejelentette, hogy birtokába kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken az állítások szerint Porosenko és Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje hangja hallható.

A felvételek szerinte arról tanúskodnak, hogy Joe Biden 2015-ben és 2016-ban több ízben beavatkozott az ukrán belpolitikába, befolyást gyakorolva Porosenkóra.

Az exelnök pártja közleményben Moszkva-barát provokációnak nevezte a kiszivárogtatást, viszont a főügyészség szerdán bejelentette, hogy eljárást indítanak Porosenko ellen hazaárulás gyanújával.

Kérdésre válaszolva közölte: egy elnöki ciklus alatt már bizonyosan nem képes minden ígéretét végrehajtani, ezért gondolkodik azon, hogy még egyszer elindul majd a választáson az államfői tisztért. Egy éve megválasztásakor még azt mondta, hogy csak egy ciklusra vállalja az elnöki posztot.

Ígéretet tett arra, hogy ha a koronavírus-járvány őszig lezajlik, mindenképpen megrendezik a helyhatósági választásokat Ukrajnában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×