INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

ausztria

koronavírus

románia

idősgondozás

Járókelők egy bécsi utcán 2020. május 2-án, miután az osztrák kormány engedélyezte egyes üzlettípusok újranyitását a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként.

Magyarországon is átszáguld az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások különvonata

Infostart / MTI

Vasárnap indul az első két különvonat Temesvárról, amely az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítja Bécsbe.

A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat. Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén, a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki.

A CFR azt követően jelentette be a - Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő - különvonatok menetrendjét, hogy a román közlekedési miniszter rendeletben szabályozta pénteken a román vendégmunkások kiutazásának feltételeit a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot közepette.

A román jóváhagyásra a tervezettnél egy hetet többet kellett várni.

Caroline Edtstadler osztrák európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter már április végén eldöntött tényként számolt be arról, hogy májustól különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban tapasztalható munkaerő-hiányt. Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

Romániában közfelháborodást váltott ki, hogy - miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért román idénymunkások hurcolták be a koronavírust - a járvány megfékezését célzó közlekedési korlátozások közepette

román idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak több nyugat-európai országba,

ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne aki betakarítsa a termést.

Ilyen körülmények között a román hatóságok a különvonatok engedélyezése előtt meg akartak győződni arról, hogy a román vendégmunkások biztonságos körülmények között jutnak el Ausztriába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018