eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban 2019. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Raimundo Pacco

Nyomozás indul a brazil elnök ellen

A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája előzetes nyomozást rendelt el Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, akit volt igazságügyi minisztere, Sérgio Moro azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.

Celso de Mello bíró helyi idő szerint hétfőn 60 órát adott a szövetségi rendőrségnek, hogy kihallgassák Morót, aki a korrupcióellenes harc éllovasa hazájában, és pénteken nyújtotta be lemondását.

De Mello szerint

a törvénysértések, amelyekkel az elnököt vádolják, "egyértelmű kapcsolatban állnak az államfői jogkörök gyakorlásával", ezért Bolsonaro nem élvez mentességet.

A brazil vezetőt egyebek között hivatallal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják.

Az igazságügyi miniszter azt követően jelentette be távozását, hogy Bolsonaro - Moro szerint személyes és politikai okokból - menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét. A tárcavezető azzal vádolta Bolsonarót, hogy beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette. A történtek után többen követelték az elnök lemondását.

Moro a televízióban bemutatott egy WhatsApp-üzenetváltást, amelyben az államfő láthatólag megpróbált nyomást gyakorolni rá annak érdekében, hogy menessze Valeixót. A levelezés lehet a kiindulópontja az elnök elleni eljárás megindításának.

Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál Bolsonaro ellen, akkor a képviselőház felhatalmazhatja a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy indítsa meg a hivatalos nyomozást. Ha a vizsgálat végén a gyanú helytállónak bizonyul, a kongresszus megkezdheti a Bolsonaro menesztését célzó eljárást.

A radikális jobboldali elnök megosztja a brazilokat. A Datafolha felmérése szerint - amelyet a Folha de S. Paulo című napilapban tettek közzé - a lakosság 45 százaléka úgy véli, hogy a kongresszusnak alkotmányos vádeljárást kellene indítania az elnök ellen, míg 48 százalék szerint nem.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×