eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Lemondott a nagykövet, miután droglabort találtak a birtokán

Lemondott tisztségéről hétfőn Kolumbia uruguayi nagykövete.

Fernando Sanclemente azután nyújtotta be lemondását Iván Duque államfőnek, hogy a kolumbiai főügyész hét végi tévéinterjújában azt mondta, a diplomatának közvetlenül köze volt az otthoni vidéki birtokán talált droglaborhoz.

A rendőrség februárban talált rá a drogüzemre a fővárostól, Bogotától 60 kilométerre, Cundinamarca megyében lévő birtokon. A híradások szerint a labort felgyújtották, a rendőrség öt embert vett őrizetbe a helyszínen.

A drogüzemben havonta legalább egy tonna kokaint tudtak előállítani. A kábítószert külföldi piacokra szállították a bogotái El Dorado repülőtéren át.

Sanclemente tagadta, hogy köze volt a drogkereskedéshez, azt állította, hogy nem volt tudomása a droglabor létezéséről sem.

A nagykövet családja 1987 óta felerészt birtokolta a 170 hektáros vidéki ranchot egy olyan családdal együtt, amely tulajdonosa a Dann nevű kolumbiai szállodahálózatnak. Három évvel ezelőtt a birtok 40 százalékát bérbe adták mezőgazdasági tevékenységre.

  • Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa.
  • Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként.
  • A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer.
  • Az ENSZ tavalyelőtti felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×