INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

koronavírus

vuhan

kína

videó

Védőmaszkot viselő utasok egy metrószerelvényen a közép-kínai Vuhanban 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító 11 milliós nagyvárosban elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, részlegesen újraindították a tömegközlekedést, a több mint két hónapig tartó kijárási korlátozások után újra kinyitottak a kiskereskedelmi egységek. A város teljes megnyitását április 8-ra tervezik.

Három hónap után így néz ki Vuhan, a járvány kiindulópontja – videó

Infostart

Kezd visszatérni az élet, de még mindig nagy a kockázata a járvány újbóli kitörésének.

A World Economic Forum videós összeállítást készített arról, hogy milyen az élet a kínai Vuhanban, ahonnan elindult a koronavírus-járvány. Három hónappal az első esetek jelentése után és több mint két hónappal a karantén kihirdetését követően kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba.

A videó feliratozása és tanúsága szerint a piacok és az üzletek újra megnyitottak. Az emberek egy része visszatért a munkahelyére, és újra beléphettek a városba, hogy találkozhassanak a szeretteikkel, régen látott családtagjaikkal.

Önkéntesek fertőtlenítik az utcákat, már arra készülve, hogy egyre többen merészkednek majd ki a közterületekre. Már az utazási korlátozások feloldása is napirenden van.

A hatóságok szerint nincs új koronavírus-fertőzött Vuhanban, ennek ellenére arra kérik a lakosokat, hogy legyenek óvatosak, és ha tehetik, ne menjenek ki az utcára. Így akarják megakadályozni, hogy a járvány második hulláma elindulhasson. Mert hiába állt meg a terjedés, nagy a kockázata annak, hogy újra kitör, ha megint elindul az élet a városban. Ezért például a távolságtartás kötelezettsége továbbra is érvényben marad.

Kínában összesen 81 669 esetet jelentettek hivatalosan, 3329 halálos áldozatot követelt a járvány. Naponta csak néhány új megbetegedést jelentenek, ennek ellenére több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe, míg máshol az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították fel a lakosságot.

Kínában a járvány második hullámának kiküszöbölésére ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking város vezetése pedig arra szólította fel az ott élőket, hogy az otthonaikon kívül viseljenek maszkot, és továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal.

Ugyanakkor a vírus elleni kísérleti oltást, amelynek klinikai tesztjét még március közepén kezdték meg, mostantól külföldön vizsgálják, mert a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Kínában jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018