eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Garázsokon keresztül lopják be a vírust a német idősotthonokba

Már több ellátóhelyet is hermetikusan le kellett zárni az ügyeskedők miatt Németországban.

Angela Merkel és a tartományi miniszterelnökök szerdai videokonferenciáján egyhangú döntés született arról, hogy a kijárási korlátozásokat egységesen egész Németországban április 19-ig meghosszabbítják.

A legföbb cél az időnyerés, hogy az egészségügyi ellátó rendszert megerősítsék, az intenzív osztályokon több ágyat alakítsanak ki és további lélegeztetőgépeket szerezzenek be. Még több tesztet akarnak végezni a fertőzési láncok felderítésére, valamint megerősítik az egészségügyi szolgálatok személyzetét is; ők végzik el a kontaktkutatásokat és rendelhetik el a házi karantént.

A miniszterelnökök konferenciáján volt szó a Kínában és Dél-Koreában is alkalmazott okostelefonos, az úgynevezett tracking applikációk segítségével történő kontaktkutatásról is, de ezek használatát adatvédelmi aggályok miatt kizárólag önkéntes alapon javasolják.

Mivel már négy német idősotthonban történt tömeges koronavírus-fertőzés, ezért ezeket hermetikus lezárással védik; több ilyen otthonban maguk a lakók is fegyelmezetlenek, például a mélygarázsokon keresztül "kilógnak", hogy találkozhassanak rokonaikkal, ismerőseikkel.

Szomorú csütörtöki hír, hogy a müncheni Helios klinikát is karantén alá kellett vonni, mert a sebészeti és a belgyógyászati osztályon a betegek és a személyzet tagjai közül 14-en is elkapták a koronavírust.

Németországban is felgyorsították a maszkok gyártását, ezekkel elsőként a kórházakat, a házi- és szakorvosokat, valamint az idősotthonok személyzetét és lakóit szolgálják ki.

Több politkus is a hazai gyártást szorgalmazta, hogy az ország ne külföldi szállítóktól függjön. Már több textilipari válallalat át is állt a maszkok nagyüzemi gyártására.

Az otthon gyártott maszkok viselését a politikusok és az orvosszakemberek is helyeslik,

de hangsúlyozzák, hogy azok elsősorban mások védelmét szolgálják, önvédelemre csak korlátozottan alkalmasak.

A közintézményekben és boltokban elrendelt maszkviselési kötelezettségre vonatkozó osztrák példát egyelőre nem akarják átvenni, mert itt sincs elég maszk.

A húsvéti szünet a kijárási korlátozások idejére esik, de azok érvényben maradnak, és majd azután döntik el, hogy hogyan tovább.

A húsvéti szünidőben népszerű észak-német üdülőhelyeken,

Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományokban gyakorlatilag belső határt létesítettek, a nem oda tartozó rendszámú autókat mind visszaküldik,

csak azok léphetnek be, akiknek ott van az állandó lakhelyük. Ilyenre eddig még sohasem volt példa.

Hendrik Streeck, a bonni klinika virológusprofesszora, egy televíziós beszélgetés során szerdán elmondta: a vírus terjedéséről a fertőzöttek körében készített vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel és nem kontaktfertőzéssel terjedhet, mert a különböző megvizsgált felületeken - kilincseken, vízcsapokon, telefonokon, távirányítókon - találtak ugyan vírusmaradványokat, de azokból táptalajon nem tudtak fertőző vírusokat kitenyészteni. Ennek ellenére hangsúlyozta az alapos kézmosás és az általános higiénia fontosságát.

Németország-szerte óriási problémát jelent a mezőgazdasági idénymunkások hiánya. Ilyenkor tavasszal szokás szerint lengyel, román, bolgár vendégmunkások segítik a primőr zöldségek elültetését és betakarítását. Mivel a járvány miatt ők most nem utazhatnak át több országon, nincs, aki ezeket a munkákat elvégezze.

A politika hiába szólította fel a most hirtelen munkanélkülivé vált németeket, hogy legalább átmenetileg vállaljanak munkát a mezőgazdaságban,

azok nem tódulnak tömegesen a földekre. Felmerült olyan ötlet is, hogy a Németországba érkezett több százezer migráns között keressenek munkásokat, de ők, néhány kivételtől eltekintve, nem mutatnak nagy hajlandóságot az ilyen munkákra.

A termelők kétségbeesetten kérik a politikát, hogy segítsenek valahogy, mert az idénymunkások hiánya veszélyezteti az élelmiszerellátást, és az áruhiány áremelésekhez fog vezetni.

A hagyományosan Olaszországból érkező primőráru importja is nehézkes, mert Ausztria nem engedi át az olasz kamionsofőröket, ezért a német speditőröknek saját sofőröket kell küldeniük az olasz-osztrák határra váltásként, akik azután megállás nélkül Németországba szállítják az árut.

Ezért Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter egy szerdai televíziós interjúban az ország önellátó képességének fontosságát hangsúlyozta. Ez nem csak a mezőgazdasági termelésre, hanem az egészségügyi védőfelszerelések és berendezések gyártására is vonatkozik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×