INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

új-zéland

abortusz

élet

Döntöttek az abortuszról Új-Zélandon

Döntöttek az abortuszról Új-Zélandon

Infostart / MTI

Negyven évig az abortusz volt az egyetlen olyan orvosi eljárás az országban, amely bűncselekménynek számított.

Az új-zélandi parlament szerdán harmadik olvasatban elfogadta az abortusz liberalizációját célzó törvényjavaslatot, amelynek értelmében a terhességmegszakítást a fogantatástól számított huszadik hétig lehet elvégezni, azon túl pedig orvosi szakvélemény szükséges hozzá.

"Negyven évig az abortusz volt az egyetlen olyan orvosi eljárás Új-Zélandon, amely bűncselekménynek számított. Mostantól ez, nagyon helyesen, egészségügyi kérdéssé válik" - áll Andrew Little új-zélandi igazságügy-miniszter szerdai közleményében.

A terhességmegszakítást korábban két orvosnak vagy konzulensnek kellett jóváhagynia, akik igazolták, hogy a terhesség veszélyt jelent a nő testi vagy lelki egészségére.

Little azt mondta, e feltétel miatt sok nő kénytelen volt hazudni a mentális állapotáról, a szükségtelen várakozási idő pedig egészségügyi kockázattal járt.

A törvényjavaslatot, amelyet a 120 tagú új-zélandi parlament 68 képviselőjének szavazatával fogadtak el, az ország jogrendjének értemében alá kell írnia Patsy Reddy új-zélandi főkormányzónak is.

A most elfogadott jogszabály augusztusban, egy átfogó jogi reform keretében került a wellingtoni parlament elé, bírálói azonban a javaslatot így sem tartották elég liberálisnak. Hangsúlyozták: ebben a formában a nemi erőszak továbbra sem teszi jogossá az abortuszt, valamint az a tény sem, hogy az anya nem lesz képes felnevelni a gyerekét. Az ALRANZ nevű jogvédő csoport augusztusban azt mondta: a tervezet sokkal jobb, mint a jelenlegi szabályozás, de nem lesz olyan jó, mint amilyen lehetne.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018