eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A kibertérben is fenyegetést jelent a koronavírus

Különböző bűnözői csoportok a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére építve küldenek ki rosszindulatú, csaló és megtévesztő tartalmakat – figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A csalók a koronavírus okozta járvány kapcsán olyan módszereket kezdtek el kiépíteni, amelyek jellemzően e-mailen keresztül próbálnak adathalász tevékenységet megvalósítani, továbbá különféle zsarolóvírus-kampányt is folytatnak, és

próbálják átverni a felhasználókat, akik nyilvánvalóan kíváncsiságból is rákkantintanak

olyan káros levelekre, amelyek a koronavírussal összefüggéségben kerülnek megfogalmazásra, ne adj Isten' valamely ismert nemzetközi szervezet nevében – fogalmazott Bor Olivér sajtóreferens. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet által eddig detektáltak – jellemzően Japánban és Kínában –, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevével éltek vissza.

A káros kódot a csatolmányok, vagy a mellékelt linkek tartalmazhatják egy zsarolóvírus esetében, illetve ezek megnyitása, felkeresése során tudják elkövetni a csalók az adathalász tevékenységet. Ha megkattintjuk ezeket, letöltünk valamit, esetleg még meg is adunk bármilyen szenzitív adatot is,

akkor már megtörtént a baj

– figyelmeztetett a szakember. Ezért a Nemzeti Kibervédelmi Intézet senkinek számára sem tanácsolja, hogy egy olyan tárgyú e-mailre kattintson, amelyek tárgyában a koronavírus szerepel, és valamelyik nagy, nemzetközi szervezet nevében érkezett.

Az említett levelek jelenleg döntően valamilyen ázsiai nyelvjárásban, nyelven íródnak, főként kínaiul, de már angolul is megfogalmazódtak, magyar, akár helytelen nyelvezetűvel azonban még nem találkoztak a szakemberek.

Bor Olivér megjegyezte, az adathalász bűncselekmények jellemzője egyébként a helytelen magyarsággal, telis-teli helyesírási hibával küldik meg az e-maileket, szóval nem árt erre is figyelni, mert nem elképzelhetetlen, hogy Magyarországon is egy kifejezetten erre épülő kampánysorozat fog egylőbb, vagy utóbb kibontakozni. „Egyre inkább azt a tendenciát látjuk, hogy a csalók megpróbálnak nyitni Európa irányába is” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×