eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendőrök az észak-olaszországi Codognónál felállított úttorlasznál 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi  járaton két utasnál az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen négy ember halt bele a betegségbe.
Nyitókép: MTI/AP/Paolo Santalucia

Koronavírus – fokozódik a félelem, újabb halott Olaszországban

Egy 88 éves férfi a legutóbbi áldozat, akinek a halálát már hivatalosan megerősítették. Az állami tévé egy hatodik elhunytról is beszámolt. Már jóval kétszáz felett jár a fertőzöttek száma Olaszországban. A legrosszabb a helyzet Lombardiában, két tartományba rendőröket vezényeltek.

Olaszországban terjed a koronavírus, már 219 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és hétfő délelőtt már az ötödik halálos áldozatról adtak hírt. A Corriera della Sera azt írja, hogy egy újabb idős ember, egy 88 éves férfi halt meg, de azt egyelőre nem tudni, hogy volt-e más súlyos betegsége, amely összefüggésben állhatott a halálával. Napközben a SkyNews az olasz állami televízióra hivatkozva azt írta, egy hatodik ember is elhunyt a betegség következtében.

Az egyik gócpont Lodi régió Lombardiában, az ötödik áldozat is ott lakott, igaz, nem azon tíz település közül valamelyikben, amelyet a járvány központjának tartanak. Egyes feltételezések szerint egy Albettonében élő gazdálkodó hordozhatta a vírust Venetóból Lombardiába, rendszeres vendég volt ugyanis Lodiban több kocsmában is, de egyelőre ezt az információt nem erősítették meg hivatalosan. A legutóbbi biztos adatok szerint

a betegek közül 172 Lombardiában van, 27 Venetóban, 18 Emilia Romagnában, 4 Piedmontban és három Lazio tartományban.

A fertőzöttek közül 99-et kezelnek tünetekkel kórházban, 23 ember igényel intenzív ellátást, 91 ember egyelőre tünetmentes, őket otthonukban izolálták.

Az olasz határokat nem zárják le, sőt Angleo Borelli, a rendkívüli helyzetekért felelős kormánybiztos úgy nyilatkozott, hogy Olaszország megtette a szükséges óvintézkedéseket, biztonságban van mindenki, és nyugodtan érkezhetnek a külföldiek. Giuseppe Conte miniszterelnök viszont arról beszélt, hogy a járvány tovább terjedhet, és emelkedhet a fertőzöttek száma.

Lombardiába és Venetóba további 500 rendőrt vezényeltek, hogy az összesen 43 ellenőrzőpontot megerősítsék. Az olasz határ viszont egyelőre csak Ausztria felé tart zárva, ott is csak vonaton nem lehet átjutni. A francia és a svájci kormány illetékese is jelezte, nem tervezik az olasz határ lezárását.

Máshol nem ilyen barátságos a helyzet. A Flixbus társaság Milánó–Lyon járatához például rendőrt hívtak Franciaországban, mert az egyik utas bejelentést tett, hogy a sofőr nagyon csúnyán köhög. A busz utasait visszatartották, míg a buszvezetőt és az egyik utast kórházba vitték kivizsgálásra. Délután a járat folytatni tudta útját, a sofőrről pedig kiderült, hogy nem fertőzött koronavírussal.

Szintén bajba jutottak az Alitalia Mauritiusra tartó utasai. A helyi hatóságok ugyanis közölték, hogy a repülővel érkezőknek két választásuk van: vagy visszarepülnek Olaszországba, vagy vállalják a kórházi karantént.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×