eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A karantén alá helyezett Diamond Princess luxus-óceánjáró vesztegel Jokohama partjainál 2020. február 5-én. Az óceánjárón tartózkodó több mint 3700 emberből legalább tíz utasnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, emiatt a japán kormány arra kérte az 56 országból származó utasokat és személyzetet, hogy két további hétre még maradjanak a karanténban. A koronavírus okozta fertőzés következtében az előző nap 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén A járvány miatti halálozások száma világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is a kínai Hupej tartományra korlátozódik. A Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Koronavírus - Szlovének is megfertőződtek a Japánban veszteglő óceánjárón

A pár a fertőzés ellenére tünetmentes és jól érzi magát. Csütörtök reggel Japánban kórházba szállították őket. Ők az első szlovén állampolgárok, akik a COVID-19 nevű koronavírussal fertőződtek.

Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal (NIJZ) munkatársa elmondta, hogy a hajón tartózkodó másik négy szlovén állampolgár közül - akik nem betegek - ketten csütörtökön reggel már hazarepültek Szlovéniába. Mint mondta, a repülőtéren egy orvoscsoport ismételten megvizsgálta, és fertőzéstől mentesnek nyilvánította őket. Elővigyázatosságból azonban 14 napig még otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk.

Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője úgy nyilatkozott: a másik két szlovén állampolgárt is megpróbálják mielőbb hazajuttatni Japánból, de egyelőre nem tudják, hogy ez mikor történhet meg, mert a japán hatóságoknak fenntartásaik vannak a repülőgépen történő evakuálással szemben, így a folyamat elhúzódhat. Jelezte továbbá, hogy Ljubljana megkísérli a lehető leghamarabb evakuálni a pozitív eredményt mutató párt is.

Maja Socan ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a Japánban hatályos protokoll szerint a fertőzött, de tünetmentes betegeket kórházba szállítják, ahol 12 nappal később, majd újabb 12 nap múlva megvizsgálják COVID-19 vírusra. Amennyiben az utolsó teszt negatív, az orvosok úgy dönthetnek, hogy a fertőzés már lezajlott, és a betegek szabadon távozhatnak.

Noha a Diamond Princess 3700 utasa közül a fertőzöttek száma szerdára elérte a 620-at, az egészséges utasok hivatalosan is elhagyhatták a hajót, amely február 5-e óta vesztegel Jokohama kikötőjében. A fertőzöttek nagyrészt idős emberek, az utasok mintegy fele japán állampolgár. A koronavírus-járvány december közepe óta tombol Kínában. A legfrissebb adatok szerint Kína szárazföldi részén 74 185 embert fertőzött meg, és 2004 életet követelt. A szárazföldi Kínán kívül hatan haltak meg a betegségben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×