INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

donald trump

börtönbüntetés

tanácsadó

Börtönre ítélték Trump volt tanácsadóját

Infostart / MTI

Negyven hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte Amy Berman Jackson szövetségi bíró Roger Stone-t, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadóját, aki azonban egyelőre szabadlábon maradhat.

A 67 éves volt tanácsadót még tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hét rendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság - konkrétan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. A vádpontokat a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során állapították meg.

Amy Berman Jackson bírónő - akiről az amerikai sajtó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama kinevezettje - az ítélethirdetéskor a többi között úgy fogalmazott: a bíróság nem tehet úgy, hogy csak megrántja a vállát és azt mondja, ez az ügy csak arról szól, hogy "Roger Rogerként viselkedett". A bírónő hangsúlyozta, hogy

tetteivel Stone "az amerikai demokráciát sértette meg", és ha nem büntetnék meg, akkor "kárt szenvedne a jogállam".

A bírónő kiemelte, hogy Stone "hazudott" és ezt előre eltervezetten, szándékosan tette. "Még létezik az igazság. És az igazság még mindig számít" - jelentette ki az ítélethirdetéskor a sajtójelentések tanúsága szerint.

A néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra került információk szerint Stone-ra eredetileg az ügyészek - akik azóta visszavonultak a pertől - sokkal keményebb büntetését, 7-9 évig terjedő börtönt kértek. Az információ nyilvánosságra kerülése után azonban

a büntetés mértékét túlzónak értékelő igazságügyi minisztérium közbelépett.

A washingtoni szövetségi bíróságon folytatott perben már új ügyészek terjesztették elő, hogy milyen büntetést javasolnak, és a csütörtöki ítélethirdetéskor maga Amy Berman Jackson is elismerte, hogy a korábban javasolt büntetés túlzó volt.

Az ítélethirdetés alatt Donald Trump elnök a Twitteren mérlegelte a helyzetet. "Azt mondják, Roger Stone hazudott a kongresszusnak. Na igen, de ugyanezt tette Comey (aki még titkosított információkat is kiszivárogtatott, amiért csaknem mindenki, kivéve a csaló Hillary Clintont hosszú időre börtönbe megy). És ugyanezt tette Andy McCabe, aki szintén hazudott az FBI-nak" - írta az amerikai elnök, az általa menesztett James Comey-ra, az FBI volt igazgatójára és Andrew McCabe, szintén a posztjáról távozott volt FBI-igazgatóra utalva.

Az elnök mikroblog-bejegyzését követően megnyilatkozó, a republikánusokhoz közelálló elemzők máris felvetették, hogy Trumpnak kegyelmet kellene gyakorolnia a Stone-ügyben. Az ítélethirdetéssel azonban még nem zárult le Stone ügye. A bírónő ugyanis a végrehajtást felfüggesztette annak eldöntéséig, hogy helyt adnak-e az ügyvédek által beterjesztett perújrafelvételi kérelemnek. Roger Stone addig óvadék ellenében szabadlábon marad. De utazási korlátozásokat és 20 ezer dollár büntetés megfizetését rendeltek el számára.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018