INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

ausztrália

tűzvész

bozóttűz

eső

időjárás

klímaváltozás

Bozóttűzben megégett, bekötött lábú, keleti szürke óriáskenguru-kölyök Kevin és Lorita Clapson önkéntes állatgondozók, a vadon élő állatok WIRES nevű mentőszervezetének tagjainak házuk udvarán kialakított állatmenhelyén a Sydney-től délre fekvő East Lynne településen 2020. január 14-én. A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben eddig legkevesebb 28-an veszítették életüket, mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el.

Két napja szakad az eső, és ennek most nagyon örülnek

Infostart / MTI

Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen jelentősen segíti a tűzoltók munkáját a csapadék.

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen, ami jelentősen elősegíti a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják - közölték pénteken a helyi hatóságok.

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptembere óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg. A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Új-Dél-Wales állam tűzoltóinak közleménye szerint "az elmúlt 24 órában a tűz mardosta területek nagyobb részén esett az eső, ami nagyszerű hír. Szorítsunk, hogy ez így maradjon az elkövetkező napokban" - írták

Az államban mintegy harminc tűzfészket tartanak nyilván. A szomszédos Victoria államban is többtucatnyi tűz ég.

Nem mindenhová érkezett azonban "égi áldás", mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem volt eső. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Ez azt jelzi, továbbra is vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz az elkövetkező napokban a csapadékos időjárás. A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett az idegenforgalomban.

Van ahol árvizet okozott, sárlavinát indított el a hirtelen jött esőzés, különösenh Új-Dél-Wales állam egyes részein, ahol a tűzvész elpusztította a növényzetet és nem maradt, ami felfogja a csapékot.

Az euronews beszámolója szerint a Sombersby-ben található Australia Reptile Park állatkertjét is elöntötte az ár. A gondozók mentették a koalákat az eső elől, míg a krokodiloknál arra kellett figyelni, hogy ne tudjanak áttörni a kerítésen, azután következhetett az épületek takarítása.

Az ausztrál tűzvészről ITT olvashat még.

Nyitókép: MTI/EPA-AAP/Steven Saphore
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018