eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bozóttűzben megégett, bekötött lábú, keleti szürke óriáskenguru-kölyök Kevin és Lorita Clapson önkéntes állatgondozók, a vadon élő állatok WIRES nevű mentőszervezetének tagjainak házuk udvarán kialakított állatmenhelyén a Sydney-től délre fekvő East Lynne településen 2020. január 14-én. A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben eddig legkevesebb 28-an veszítették életüket, mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el.
Nyitókép: MTI/EPA-AAP/Steven Saphore

Két napja szakad az eső, és ennek most nagyon örülnek

Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen jelentősen segíti a tűzoltók munkáját a csapadék.

Már második napja heves esőzések vannak Ausztrália keleti részén, a bozóttüzek pusztította területen, ami jelentősen elősegíti a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják - közölték pénteken a helyi hatóságok.

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptembere óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg. A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés.

Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Új-Dél-Wales állam tűzoltóinak közleménye szerint "az elmúlt 24 órában a tűz mardosta területek nagyobb részén esett az eső, ami nagyszerű hír. Szorítsunk, hogy ez így maradjon az elkövetkező napokban" - írták

Az államban mintegy harminc tűzfészket tartanak nyilván. A szomszédos Victoria államban is többtucatnyi tűz ég.

Nem mindenhová érkezett azonban "égi áldás", mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem volt eső. A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Ez azt jelzi, továbbra is vágyálom, hogy Ausztrália keleti és déli részén általános lesz az elkövetkező napokban a csapadékos időjárás. A helyi idegenforgalmi hivatal adatai szerint a bozóttüzek miatt a tavalyi évhez képest 3,1 milliárd dolláros visszaesés keletkezett az idegenforgalomban.

Van ahol árvizet okozott, sárlavinát indított el a hirtelen jött esőzés, különösenh Új-Dél-Wales állam egyes részein, ahol a tűzvész elpusztította a növényzetet és nem maradt, ami felfogja a csapékot.

Az euronews beszámolója szerint a Sombersby-ben található Australia Reptile Park állatkertjét is elöntötte az ár. A gondozók mentették a koalákat az eső elől, míg a krokodiloknál arra kellett figyelni, hogy ne tudjanak áttörni a kerítésen, azután következhetett az épületek takarítása.

Az ausztrál tűzvészről ITT olvashat még.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×