INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

luxemburg

tömegközlekedés

ingyenes

Villamosok Luxembourgban 2019. január 19-én. A luxemburgi mobilitási és közmunkaügyi miniszter bejelentette, hogy 2020. március 1-jétől ingyenessé teszik a tömegközlekedési eszközök használatát a nagyhercegség összes, az állam által üzemeltetett hálózatán. Az intézkedéssel Luxemburg a világon az első, ahol országosan ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Van egy európai ország, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést

Infostart

A demográfiai változások okozta dugók ellensúlyozására hozott intézkedés 2020 márciusától lép életbe.

Ingyenessé teszik 2020. március 1-jétől a tömegközlekedést, beleértve a vasutat is (kivéve viszont annak első osztályú kocsijait) Luxemburgban. Az országban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt években a lakásárak és a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek, emiatt sokan kényszerültek arra, hogy az ország határain túl keressenek lakást, sokan járnak nap mint nap munkába Franciaországból, Belgiumból és Németországból - írta a Portfolio a Handelsblatt alapján.

Mindehhez Luxemburg lakossága az elmúlt 20 évben közel harmadával nőtt, ezek a folyamatok pedig oda vezettek, hogy állandósultak a reggeli és délutáni dugók az ország útjain.

Ez az intézkedés csak egy a kormánykoalíció Modu 2.0 nevű fenntartható közlekedési koncepciójából, amelynek része a fővárosi villamoshálózat kiépítése, az országos vasúthálózat korszerűsítése, P+R parkolók építése és a kerékpárút-hálózat bővítése.

Úgy számolnak, hogy a mobilitási beruházási költségek a 2018-as 501 millióról 2021-re 806 millió euróra emelkednek.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018