eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Villamosok Luxembourgban 2019. január 19-én. A luxemburgi mobilitási és közmunkaügyi miniszter bejelentette, hogy 2020. március 1-jétől ingyenessé teszik a tömegközlekedési eszközök használatát a nagyhercegség összes, az állam által üzemeltetett hálózatán. Az intézkedéssel Luxemburg a világon az első, ahol országosan ingyenes lesz a tömegközlekedés.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Van egy európai ország, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést

A demográfiai változások okozta dugók ellensúlyozására hozott intézkedés 2020 márciusától lép életbe.

Ingyenessé teszik 2020. március 1-jétől a tömegközlekedést, beleértve a vasutat is (kivéve viszont annak első osztályú kocsijait) Luxemburgban. Az országban a gazdasági növekedéssel párhuzamosan az elmúlt években a lakásárak és a bérleti díjak is jelentősen emelkedtek, emiatt sokan kényszerültek arra, hogy az ország határain túl keressenek lakást, sokan járnak nap mint nap munkába Franciaországból, Belgiumból és Németországból - írta a Portfolio a Handelsblatt alapján.

Mindehhez Luxemburg lakossága az elmúlt 20 évben közel harmadával nőtt, ezek a folyamatok pedig oda vezettek, hogy állandósultak a reggeli és délutáni dugók az ország útjain.

Ez az intézkedés csak egy a kormánykoalíció Modu 2.0 nevű fenntartható közlekedési koncepciójából, amelynek része a fővárosi villamoshálózat kiépítése, az országos vasúthálózat korszerűsítése, P+R parkolók építése és a kerékpárút-hálózat bővítése.

Úgy számolnak, hogy a mobilitási beruházási költségek a 2018-as 501 millióról 2021-re 806 millió euróra emelkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×