eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bundoora, 2019. december 30.Videófelvételről készült kép a Victoria ausztrál szövetségi állambeli Bundoora közelében tomboló erdőtűzről, amely lakott területet veszélyeztet 2019. december 30-án. John Barilaro, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese a szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydney városát. Eddig több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa. Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek.
Nyitókép: MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9

Már menekülni is késő - figyelmeztették a lakosságot néhány ausztrál településen

Azonnal húzódjanak a házaik menedékébe, vagy védett helyre - figyelmeztették a lakosságot Ausztrália Viktória államának több városában is a hatóságok a folyamatosan tomboló és terjedő bozóttüzek miatt. Hétfő éjfélig nem is várható enyhülés a viharokkal tarkított rekordforróságban, ami újabb tüzek fellobbanását okozta. 80 ezer ember van veszélyben.

Vasárnap már több tízezer helyi lakos és turista evakuálását sürgették az ausztrál hatóságok, mivel az előrejelzések szerint több tényező is fokozta az erdőtüzek veszélyességét. Az erős szél és a magas hőmérséklet is az előrejelzések szerint alakult, ami fokozta a tüzek veszélyességét - mondta a CNN tudósítása szerint Andrew Tupper, Viktória állam meteorológiai hivatalának képviselője.

A hatóságok szerint újabb tüzek lobbantak fel, és helyi idő szerint éjfélig nem is várható, hogy javulnak a körülmények. Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint tovább romlik az időjárás a régióban - 40 fok feletti hőmérsékletet várnak az erős szél és viharok mellett -, és ezért még veszélyesebbek lesznek a már lángoló tüzek. Az előrejelzések szerint hétfőn éjjel csökkenhet a hőmérséklet, azonban a folytatódó viharok erős és pusztító széllel járhatnak.

A hatóságok a meglévő tüzek további terjedésétől, másrészt újabbak kitörésétől tartanak.

Az Ausztrália dél-keleti részén található állam maroknyi, távoli és elzárt településén élőkkel vasárnap közölték, hogy már túl késő elmenekülniük, ezért inkább otthonaikban keressenek menedéket.

A legnagyobb veszély az East Gippsland nevű térséget fenyegeti a következő 24 órában, és kérik a lakosságot, hogy kerüljék az utakat.

A térségben mintegy 80 ezren élnek, egymástól távoli és elzárt falvakban és városokban. A régió nemzeti parkjai kifejezetten kedvelt turistacélpontok.

Bundoora, 2019. december 30.
Helikopterről ledobott vízzel próbálják oltani a Victoria ausztrál szövetségi állambeli Bundoora közelében tomboló erdőtűzet 2019. december 30-án. John Barilaro, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese a szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydney városát. Eddig több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa. Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek.
MTI/AP/AAP/Ellen Smith
Helikopterről ledobott vízzel próbálják oltani a Victoria ausztrál szövetségi állambeli Bundoora közelében tomboló erdőtűzet 2019. december 30-án. MTI/AP/AAP/Ellen Smith
Bundoora, 2019. december 30.
Videófelvételről készült kép a Victoria ausztrál szövetségi állambeli Bundoora közelében tomboló erdőtűzről 2019. december 30-án. John Barilaro, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese a szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydney városát. Eddig több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa. Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek.
MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9
Az erdőtűz Bundoora közelében - videófelvételről készített kép (MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9)

A Viktória és Új-Dél-Wales államok határához közeli Mallacoota település környéki tüzek is aggasztják a hatóságokat, mivel a vasárnap délután felcsapó lángok a gyorsan és szeszélyesen irányt váltó erős szél miatt 4 óra alatt 24 kilométerre terjedtek el. A felszálló füstoszlopok elérték a 14 kilométeres magasságot, és saját időjárási rendszert kezdtek alakítani. Némelyik füstoszlopból villámok csaptak ki a hatóságok beszámolója szerint.

Csak vasárnap 16 helyen okoztak tüzet a villámcsapások Viktória államban.

Ausztrália nyár óta küzd a hatóságok által példátlannak és katasztrofálisnak nevezett erdő- és bozóttüzekkel, amelyeket túlnyomórészt a rekordmeleg és szárazság okozott. A Viktória állammal szomszédos Dél-Ausztrália államban néhány terület esetében a legmagasabb, "katasztrofális tűzveszély" figyelmeztetés van érvényben a meteorológiai hivatal szerint.

Állami bérkompenzációt kaphatnak az önkéntes tűzoltók

Állami bérkompenzációt kaphatnak azok az önkéntes tűzoltók, akik a bozóttüzek megfékezése végett átmenetileg elhagyták a munkahelyüket - jelentette be Ausztrália miniszterelnöke vasárnap.

Scott Morrison közlése szerint napi 300 ausztrál dollárra (60 ezer forintra) jogosultak, de összesen legfeljebb 6 ezerre (1,2 millió forint), amely adómentes. További feltétel, hogy legalább tíz napot segédkeztek az oltásban.

"Tudom, hogy nem kérnek fizetséget önkéntes munkájukért, de nem akarok azzal szembesülni, hogy képtelenek ők, vagy családjaik kifizetni számláikat önzetlenségükért cserébe" - mondta a kormányfő.

Ausztráliában három hónapja kezdődtek a bozóttüzek. Eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, és nem látni, hogy mikor hunynak ki. A lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×