eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén, a Finndingi hajóosztály ötödik futamában a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én. Berecz Zsombor megnyerte az ötödik futamot, és összetettben feljött a harmadik helyre.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megdőlt a melegrekord Ausztráliában, egy vitorlásversenyt is törölni kellett

Persze a szélcsend sem kedvezett Berecz Zsomborék viadalának. Csütörtökön újra próbálkoznak. Az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján legalább egy napig marad a hőség.

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában. Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján. Szerdán várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén, de azután valószínűleg enyhülés jön – közölte a szolgálat.

Kedden a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban a legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz, várható 47 fokos napi hőmérséklet-maximumával, illetve a délnyugati Oak Valley, 49 fokkal. Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd – hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben –, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már pusztítanak a nyugati részen is.

Elmaradt a futam

A 38 fokos hőségben kialakult szélcsendben nem rendeztek futamot szerdán a vitorlázók Finndingi hajóosztályának Melbourne-ben zajló világbajnokságán, melyen a címvédő Berecz Zsombor az összesítésben négy futam után a nyolcadik helyen áll.

A vb honlapja szerint csütörtökön már 15-20 csomós szélre számítanak a szervezők, akik három futam megrendezését tervezik.

Az élen az új-zélandi Josh Junior áll 12 helyezési ponttal, második Berecz edzőpartnere, a horvát Nenad Bugarin (26 p). A 33 éves magyar vitorlázónak 48 pontja van.

A tokiói olimpiára készülő Berecz 2018-as vb-aranyérme után idén augusztusban az előolimpián is diadalmaskodott.

A világbajnokságon 60 vitorlázó indult, a verseny szombaton zárul.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×