INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

migráció

horst seehofer

nyugat-balkán

németország

Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy berlini sajtótájékoztatón 2018. november 15-én, három nappal az után, hogy bejelentette távozását a CSU elnöki tisztségéből. Seehofer november 16-án közleményben tudatta, hogy január 19-ig marad a CSU vezetője.

Kritikus helyzetet lát a német belügyminiszter

Infostart / MTI

Kritikus a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon, és a tél beálltával egyre inkább romlik - mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a Bild című német lapnak.

A Bild hírportálján közölt összeállítás szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy Németország nem hagyja magára a migráció gondjával az Európai Unió külső határán fekvő országokat.

A szövetségi katasztrófavédelmi szolgálat (Technisches Hilfswerk - THW) "helyben nyújt sürgős segítséget" - mondta Horst Seehofer.

A minisztert azzal összefüggésben kérdezték, hogy eljutott a laphoz a tárca egy belső használatra készült jelentése, amely szerint az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon egyre több olyan ember tartózkodik, akik azzal a szándékkal érkeztek a térségbe, hogy eljussanak az Európai Unió nyugati részébe és menedékjogot szerezzenek.

Görögországban az ilyen személyek részéről az idén december közepéig 69 500 illegális határátlépést regisztráltak, ami meghaladja a tavaly egész évben regisztrált 48 500-at.

Azonban az érkezők számának emelkedése nem jár együtt a menedékjogi kérelmek számának emelkedésével, ami azt jelenti, hogy

ezek az emberek tovább akarnak menni a balkáni migrációs útvonalon.

A térség országaiban 2017-hez és 2018-hoz képest is emelkedett az illegális határátlépések száma - áll a bizalmas jelentésben, amely szerint nagyjából 13 ezer fő igyekszik az EU belseje felé a balkáni migrációs útvonalon.

A német belügyminisztérium szervezésében a THW egy 18 szakértőből álló egységet küldött december elején Bosznia-Hercegovinába. A főváros, Szarajevó környékén fekvő Blazujnál építenek egy tábort, a többi között a víz-, és az energiaellátás kiépítésével foglalkoznak. A német kormány 663 ezer euróval (220 millió forint) támogatja a január végéig tartó küldetést - írta a Bild.

Ugyancsak december elején a német belügyi tárca szervezésében 55 kamion érkezett Athénba, a többi között 750 meleg takaróval, csaknem 10 ezer matraccal, párnával és paplannal, ötezer tábori ággyal és 30 ezernél is több garnitúra ágyneművel megrakodva. A szállítmány értéke 1,56 millió euró, és a görög szigetekről a szárazföldre átszállított menedékkérők ellátását szolgálja.

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018