eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Asraf Gáni afgán államfő a bagrami légi támaszponton szolgáló amerikai katonákkal
Nyitókép: Alex Brandon

Újrázhat az afgán elnök

Asraf Gáni már az első fordulóban megnyerte az afganisztáni elnökválasztást.

Az előzetes eredmény szerint a hivatalban lévő Asraf Gáni államfő megszerezte a voksok 50,6 százalékát a szeptemberben tartott elnökválasztáson, így már az első fordulóban újraválasztották Afganisztán elnökévé - jelentette be vasárnap a helyi választási bizottság Kabulban.

Afganisztánban szeptember 28-án tartottak elnökválasztást, ám az eredmény ismertetése állítólagos visszaélések és technikai problémák miatt eddig váratott magára. Az eredmény ellen a többi jelölt még jogorvoslattal élhet, így még nem végleges.

Gáni kihívója ismét Abdulla Abdulla miniszterelnök volt, aki korábban bejelentette, hogy nem ismeri el az eredményt, és a voksok újraszámolását is megakadályozta, mert azt követelte, hogy semmisítsenek meg mintegy 300 ezer olyan voksot, amelyeket szerinte jogellenesen vettek figyelembe. Abdulla az előzetes eredmény szerint 39,5 százalékot kapott.

Abdulla Abdulla legutóbb is megmérette magát Gánival szemben az elnökválasztáson, és akkor is csalást kiáltott, és nem ismerte el a voksolás eredményét. A választást követően akkor nem is hirdettek eredményt, hanem Gáni és Abdulla megállapodott a hatalommegosztásban. Így lett Gáni államfő, Abdulla pedig miniszterelnök.

A romló biztonsági helyzet és a politikai rendszerbe vetett bizalom széles körű megingása miatt nagyon alacsony volt a részvétel az elnökválasztáson. A 13,5 millió választásra jogosult közül 9,6 millióan regisztráltak az elnökválasztásra, ám a választási bizottság végül csak 1,8 millió érvényes voksot tudott összeszámolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×