eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozójának második napján, 2019. június 29-én.
Nyitókép: Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján. MTI/AP/Susan Walsh

Kína kiakadt az újabb tilalmakon

Hszi Csin-ping kínai elnök felhívta telefonon amerikai hivatali kollégáját, Donald Trumpot, és bírálta Washington "beavatkozását" a kínai belügyekbe.

A kínai elnök az Egyesült Államok "negatív nyilatkozatait" kifogásolta Tajvannal, Hongkonggal, Hszincsianggal és Tibettel kapcsolatban - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A washingtoni képviselőház december elején elfogadott két olyan törvénytervezetet, amely szankciókkal sújtaná azokat a kínai tisztviselőket, akik felelőssé tehetők a muszlim vallású ujgur kisebbség és a hongkongiak emberi jogait csorbító intézkedésekért, továbbá bizonyos esetekben exporttilalmat is előírna. A jogszabálytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt az amerikai elnök aláírásával hatályba léphet.

A két államfő Észak-Korea ügyét is megvitatta. Hszi arra kérte Trumpot, hogy a nemzetközi közösség az Egyesült Államok hozzájárulásával enyhítse a Phenjannal szembeni szankciókat.

Oroszország és Kína közösen kidolgozott határozattervezetében azt javasolta a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy enyhítse az Észak-Korea elleni szankciókat; az Egyesült Államok ezt ellenzi, mert szerinte ennek még nem jött el az ideje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×