eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök beszél a londoni kampányzáró rendezvényén 2019. december 11-én, egy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Boris Johnson földcsuszamlásszerű győzelmet arathatott

A brit Konzervatív Párt az 1980-as évek óta nem tapasztalt sikerrel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előre hozott nagy-britanniai parlamenti választáson a választóhelyiségek zárása után, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint. Londoni politikai elemzők szerint ha az exit poll helytállónak bizonyul, bizonyosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból. Boris Johnsont saját választókerületében jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé. Péntek hajnalban már nyilatkozatot is tett, ahogy Jeremy Corbyn is beszélt a jövőjéről.

Frissítés: péntek hajnali eredmények, nyilatkozatok, a brexittárgyalás folytatása ITT!

A három legnagyobb brit hírszolgáltató médiatársaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok 368 alsóházi mandátumot szereztek, 50-nel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.

A konzervatívok az exit poll által valószínűsített frakciólétszámmal a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A legnagyobb ellenzéki erőnek, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak az exit poll 191 fős frakciót valószínűsít. Ez azt jelentené, hogy a Labour 71 mandátummal kevesebbhez jutott a londoni alsóházban, mint két éve.

Ez 1935 óta - vagyis 84 éve - a legrosszabb munkáspárti eredmény lenne.

Akkor a parlamenti választásokon a Clement Attlee későbbi miniszterelnök vezette Labour 154 képviselői helyhez jutott. Attlee vezetésével a Munkáspárt tíz évvel később, közvetlenül a II. világháború európai hadműveleteinek befejezése után hatalmas vereséget mért a Winston Churchill akkori miniszterelnök vezette konzervatívokra.

Londoni elemzői vélemények szerint hasonló bravúr elérésére a Munkáspártnak a mostani választás után belátható időn belül nincs esélye.

Még két választási győzelem?

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye péntek hajnalban összeállított gyorselemzésében közölte: az exit poll alapján nem férhet kétség Boris Johnson határozott győzelméhez. A ház londoni elemzői szerint a Munkáspárt ilyen mértékű visszaesése azt jelenti, hogy a konzervatívok könnyedén megnyerhetnek akár még két további - a brit választási törvény alapján egyenként ötévi kormányzati időszakra szóló - parlamenti választást.

Az Eurasia szakértői szerint a Konzervatív Párt győzelme azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból.

Ebben döntő tényező, hogy az exit poll által valószínűsített mértékű többség révén Boris Johnson a továbbiakban nem lesz a legbefolyásosabb keményvonalas brexitpárti konzervatív frakciócsoport, a 20 fős European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) "foglya", az ERG-nek ugyanis egy esetleges jóval kisebb arányú tory győzelem esetén sokkal nagyobb befolyása lenne a brexitfolyamat további menetére.

Boris Johnson az exit poll által valószínűsített helyzetben viszont maga döntheti el, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val

- hangsúlyozzák az Eurasia Group londoni elemzői.

Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány - amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott - eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben.

A Downing Street szóvivője péntek hajnalban közölte, hogy

ha az exit poll helytállónak bizonyul, a kormány jövő pénteken ismét az alsóház elé terjeszti második olvasatban a brexitmegállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Az exit poll szerint nagyon jól teljesített a csütörtöki választáson a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek frakciólétszáma a felmérés szerint 20 fővel 55-re bővült.

Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt lenne a Liberális Demokraták előtt. A liberális pártnak az exit poll 13 mandátumot jósol, eggyel többet az eddiginél.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője már a választás előtt bejelentette, hogy a skót kormány jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról. Skóciában 2014-ben, a brexitről szóló népszavazás előtt mintegy két évvel már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Az exit pollról

Az exit pollt az Ipsos MORI 144 szavazóhelyiségnél, 22 790 választó bevonásával végezte el. A cég arra kérte a szavazóhelyiségekből távozó választókat, hogy töltsenek ki egy szavazólap-utánzatot ugyanúgy, ahogy valódi szavazólapjukat kitöltötték.

A hasonló módszerrel elvégzett korábbi felmérések az utóbbi öt parlamenti választás közül négynek az eredményét szinte hajszálpontosan megjósolták.

Ben Page, az Ipsos MORI vezérigazgatója pénteken a BBC-nek kijelentette: nagyon valószínűtlen az exit poll olyan mértékű tévedése, hogy az derüljön ki, hogy a Konzervatív Párt mégsem szerzett jelentős többséget az alsóházban.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×