eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Még ma is tart a Strache-botrány, nem rakták ki a pártból

Erre viszont pénteken sor kerülhet. Pénteken jöhet a meghallgatása.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken dönthet Heinz-Christian Strache volt alkancellár kizárásáról a pártból - jelentette be csütörtökön Norbert Hofer pártelnök és Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető közös sajtótájékoztatón.

A tájékoztatás szerint előbb a párt döntőbírósága meghallgatja Strachét, majd a tartományi pártvezetés megvitatja a határozatot, s döntést hoz az esetleges kizárásról.

"Izgalommal várjuk, hogy holnap megjelenik-e (a meghallgatáson), vagy sem, mivel feltehetően már maga is a kizárással számol" - vélekedett Nepp, aki ugyanakkor nem akarta megelőlegezni a pénteken esedékes döntést.

Az FPÖ-pártvezetés higgadtan reagált arra, hogy a bécsi tartományi tanácsban három képviselő kilépett a szabadságpárti frakcióból és új pártot alapítottak Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven.

Norbert Hofer ezzel összefüggésben kijelentette: "számunkra világos, hogy ezt a lépést már hosszú ideje tervezték".

A dpa német hírügynökség szerint

az új párt Heinz-Christian Strachénak nyújthat lehetőséget, hogy visszatérhessen a politikai porondra.

A DAÖ egyik társalapítója, Karl Baron megerősítette, hogy kapcsolatban állnak az 50 éves politikussal. Baron azzal indokolta a lépést, hogy "az FPÖ egy Strache-ellenes párttá vált".

Szakértők szerint a DAÖ megalakulása és Strache lehetséges mártírszerepe az FPÖ-ben komoly kihívások elé állíthatja az Osztrák Szabadságpártot, mert amennyiben hivatalosan csatlakozna az új párthoz és csúcsjelöltjeként indulna a 2020-as bécsi tartományi választásokon, legalábbis kisebb sikereket érhet el.

Előzmények

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, amelyben Strache alkancellár volt, és előre hozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×