eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A finn szociáldemokraták 34 éves alelnöknője lehet az új kormányfő

Az ötpárti finn koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták a 34 éves Sanna Marint, az eddigi közlekedési és hírközlési minisztert választották kormányfőjelöltjüknek vasárnap.

Ha a parlamenti képviselők megszavazzák, Marin vezeti az új koalíciós kormányt, és ő lesz Finnország legfiatalabb miniszterelnöke. A politikusnő a szociáldemokraták alelnöke.

"Sok dolgunk van a bizalom helyreállításával"

- hangoztatta Marin, aki hajszállal győzött párttársa, Antti Lindtman előtt. "Közös kormányprogramunk a koalíció ragasztóanyaga" - tette hozzá.

Antti Rinne miniszterelnök december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

A munkakörülményekkel elégedetlen postások november 11-én léptek sztrájkba, azt követően, hogy több hétig tartó egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutniuk az állami munkáltatóval a munkakörülmények javításáról és egy új szakszervezetbe való betagozódásról. A munkabeszüntetés mintegy két hétig tartott, és kiterjedt más ágazatokra, egyebek közt a légiközlekedésre, a közúti és tengeri fuvarozásra. Végül november 24-én a sztrájkolóknak sikerült megállapodniuk a munkáltatójukkal, a sztrájk aznap véget is ért, de már a következő napon újabb kezdődött. A munkabeszüntetésben mintegy tízezer postás vett részt.

Ez idő alatt vált ismertté, hogy Sirpa Paatero, az önkormányzati ügyekért és a postáért felelős miniszter tudott arról, hogy a munkaadó egy előnytelenebb, kisebb fizetést ígérő munkaszerződést akar kötni a szakszervezettel. Emiatt több ellenzéki párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen.

A finn postások novemberben általában nagyon leterheltek, mert a karácsony előtti bevásárlásokkal együtt a postai csomagküldések is megszaporodnak. A sztrájk miatt néhány napos vagy hetes csúszások voltak a küldemények kézbesítésében.

A botrányt követően az ötpárti kormánykoalícióban részt vevő Centrumpárt is jelezte: elveszítette Rinne iránti bizalmát, ugyanakkor a mindössze féléves koalíció fenntartása mellett foglalt állást. Antti Rinne lemondása a legrosszabbkor érkezett, mivel az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×