eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője kezet fog az EBESZ miniszteri tanácsának bázeli tanácskozásán 2014. december 3-án.
Nyitókép: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Aggódik a magyar bíróságok függetlenségéért az Európa Tanács

A strasbourgi székhelyű szervezet emberi jogi biztosa azt várja a magyar parlamenttől, hogy vizsgálja meg azt a nemrég előterjesztett törvényjavaslatot, amely módosítja az Alkotmánybíróságról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról szóló sarkalatos törvényeket is.

Dunja Mijatovic úgy látja, hogy a javaslat a jelenlegi formájában negatív hatással lehet a bíróságok és a bírák függetlenségére, valamint a tisztességes eljárás garanciáira. Az emberi jogi biztos nyilatkozatában felszólította a magyar parlamentet, hogy

vizsgálja meg a törvényjavaslat hatását, folytasson érdemi konzultációt az igazságügyi szakemberekkel és a civil társadalom képviselőivel annak módosítása céljából.

Dunja Mijatovic nehezményezte, hogy a magyar kormány nem folytatott általános konzultációt a törvényjavaslattal kapcsolatban. A biztos úgy vélte, hogy az alkotmányos panaszok bevezetését lehetővé tevő rendelkezések aggályokat vetnek fel a tisztességes eljárás garanciáit illetően az egyes panaszosok számára. A bírák képesítésére és kinevezésére, valamint az ítélkezési gyakorlat egységesítésére javasolt változtatásokkal együtt a jogalkotási intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy csökkentik a bírák függetlenségét alapvető feladataik elvégzése során, és túlzottan hierarchikus rendszert hoznak létre az igazságszolgáltatáson belül.

"Megismétlem korábbi ajánlásaimat a magyar kollektív igazságügyi autonómia megerősítésének szükségességéről, ideértve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács illetékességét és feladatait is" - fogalmazott Dunja Mijatovic.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×