eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Hivatalos: nem lép hivatalba november elején az új EB

Legalább egy hónappal csúszni fog az új összetételű Európai Bizottság (EB) eredetileg még november elsejére tervezett hivatalba lépése - jelentette be szerdán az Európai Parlament (EP) szóvivője.

Jaume Duch Guillot arról számolt be a Twitteren, hogy délutáni ülésén a képviselőtestület házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete értékelte a biztosjelöltek meghallgatását, egyúttal pedig felszólított a még hiányzó három jelölt mielőbbi hivatalos megnevezésére.

A tájékoztatás szerint az EP megfelelő körülmények fennállása esetén kész időben jóváhagyni az új összetételt ahhoz, hogy december elsején felállhasson az Ursula von der Leyen vezette brüsszeli testület.

A megválasztott elnök Sylvie Goulard helyett előző héten új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az Európai Parlament jogi bizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is.

Az EP korábban az október 23-i plenáris ülésre írta ki a megerősítő szavazást a testület összetételéről, ezt azonban törölték a napirendről, miután hiányzik még három tag - közölte Ska Keller, a zöld frakció társelnöke.

Egyes hírek szerint az újabb szavazást november 27-én tervezik, addig talán elég lesz az idő ahhoz, hogy kiválasszák az új biztosjelölteket, írásbeli kérdéseket tegyenek fel nekik, s azokra válaszoljanak is, majd legalább egyszer meghallgassák és értékeljék őket a képviselők.

A csúszás miatt Jean-Claude Juncker jelenlegi elnök és csapatának tagjai maradnak a posztjukon ügyvivőként.

Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez azonban lassíthatja az uniós munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×