eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Hagibisz tájfun előszele által felkorbácsolt hullámok csapnak át a gáton a Mie prefektúrabeli Kiho város kikötőjében 2019. október 11-én. A Japánban zajló rögbi-világbajnokság október 12-re kiírt három mérkőzéséből kettőt töröltek a főváros felé közeledő, nagy erejű Hagibisz tájfun miatt. A tájfun a hétvégi Forma-1-es világbajnoki futamot is érintheti.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Készülnek az elképzelhetetlenre, órák kérdése és lecsap a Hagibisz

Több mint hatvan éve nem volt olyan heves tájfun Japánban, mint a Hagibisz, amely szombat estére éri el az ország fő szigetének partjait, a hatóságok a legmagasabb szintű készültséget rendelték el.

A trópusi vihart megelőző heves széllökések szombaton felborítottak egy autót, vezetője meghalt a Tokiótól keletre fekvő Csiba prefektúrában - jelentette híradásában az NHK japán közszolgálati televízió. Ugyanitt négy ember megsérült, amikor a szél tetőket sodort el. Mintegy 7 ezer 200 háztartásban nincs villany a területen, ahol a múlt hónapban a Fakszaj tájfun 30 ezer épületet megrongált és jelentős áramkimaradásokat okozott.

A Hagibisz, amely azt jelenti, hogy sebesség, szombat késő este éri el Japán fő szigetét Honsút.

A vihar magja óránként húsz kilométeres sebességgel mozog, a Csendes-óceánon egyes helyeken a szél sebessége elérte az óránként 260 kilométert. A hatósági előrejelzés szerint ezer milliméternyi csapadék hullhat 24 óra alatt Japán középső részén, Kanto régióban. Mintegy 7,6 millió embernek javasolták, hogy készüljön fel a kimenekítésre, és 1,7 milliónak pedig közvetlen evakuálási ajánlást adtak.

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és

szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.

A fővárosban, Tokióban zárva tart az üzletek, éttermek, gyógyszertárak többsége. Nem fogad és nem indít légi járatokat a tokiói Haneda nemzetközi repülőtér. A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az országra 1958-ban lecsapó Ida tájfunhoz hasonlította, amikor is a rendkívüli időjárás pusztításában 1200 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×