INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

szaúd-arábia

turizmus

mekka

nők

Szaúd-Arábia megnyitotta szinte a teljes országot a turizmus előtt

Szaúd-Arábia megnyitotta szinte a teljes országot a turizmus előtt

Infostart / MTI

Szaúd-Arábia pénteken megnyitotta kapuit a turizmus előtt, így a jövőben 49 ország állampolgárai igényelhetnek elektronikus úton vízumot. Az új szabályozás kitér Mekka és Medina látogathatóságának kérdésére is.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyság évtizedeken át viszonylag elzárkózott, s csak az utóbbi időben tapasztalható némi elmozdulás, ami például a nők helyzetére vonatkozó szigorú társadalmi szabályokat illeti.

Ahmed al-Hatíb, a Turizmus és Nemzeti Örökség Szaúdi Bizottságának elnöke a Reuters hírügynökségnek a hivatalos bejelentést megelőzően adott interjújában elmondta:

  • nem lesz kötelező női turistáknak a helyi viseletnek megfelelő hagyományos muszlim, lenge és hosszú fekete öltözetet, az abaját hordani.
  • Ugyanakkor a szerény ruházat viselését megkövetelik, így a nyilvános strandokon is.
  • A muszlim országokra jellemző alkoholtilalom is érvényben marad.
  • A férfi kíséret nélkül utazó nőkre vonatkozó korábbi korlátozást megszüntetik, így már ők is szabadon meglátogathatják a szunnita királyságot.
  • A muszlimok szent városaiba, Mekkába és Medinába azonban nem léphetnek be a turisták.

Az országok pontos listáját, amelyek vízumot igényelhetnek, még a nap folyamán közzéteszik. Hatíb szerint

Kína, Japán, az Egyesült Államok és Európa országai kerülnek fel a lajstromra.

Az online elérhető vízumok díja mintegy 80 dollár (24 ezer forint) lesz.

Korábban a szunnita királyságba látogató külföldiek sora az országban állandó lakhellyel rendelkező munkásokra és családtagjaikra, üzleti utazókra, illetve a Mekkába és Medinába különleges vízumok alapján zarándoklókra szorítkozott.

A turisták tömeges fogadása már évek óta vita tárgya Szaúd-Arábiában, de eddig a konzervatív közvélemény és bürokrácia megakadályozta az elképzelés megvalósulását. Rijád tavaly decemberben tette lehetővé az elektronikus vízum igénylést sporteseményekre és koncertekre.

A turizmust kiemelt ágazatként kezeli Mohamed bin Szalmán trónörökös a hiányzó infrastruktúra ellenére. Ez utóbbi orvoslására Hatíb becslései szerint

csaknem 250 ezer milliárd szaúdi rijál (20 ezer milliárd forint) beruházásra lenne szükség a többi között félmillió hotelszoba kialakításával 2030-ig.

Mint mondta, az összeg fele állami óriásprojektekből, a másik pedig magánbefektetőktől jönne. A kormányzati elképzelések szerint 2030-ra 100 millióra emelkedne a látogatók száma a mostani 40 millióról, a turisztikai ágazat hozzájárulása az ország GDP-jéhez pedig a mostani 3 százalékról 10 százalékra bővülne. Szaúd-Arábiában hivatalosan 12 százalékos a munkanélküliség. A tervezett fejlesztések egymillió új munkahelyet jelentenének az iparágban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018