INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

brexit

egészségügy

nagy-britannia

London már készül a megállapodás nélküli kilépésre

London már készül a megállapodás nélküli kilépésre

Infostart / MTI

A brit kormány mindegyik EU-tagállam kormányának javasolta, hogy az országaikban élő brit állampolgárok a jövő év végéig a jelenlegi feltételekkel férhessenek hozzá a helyi egészségügyi ellátórendszerek szolgáltatásaihoz akkor is, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint már folynak a tárgyalások az uniós kormányokkal arról, hogy az EU-ban élő britek 2020. december 31-ig rendezetlen brexit esetén is változatlanul igénybe vehessék az állami finanszírozású helyi egészségügyi ellátásokat. Spanyolország és Belgium már tett lépéseket ennek biztosítására.

Ha azonban október 31-ig, a brexit jelenleg érvényes határnapjáig nem sikerül erről mindegyik EU-tagországgal megállapodásra jutni, a brit kormány az uniós országokban élő, leginkább rászoruló 180 ezer brit állampolgár - köztük nyugdíjasok és diákok - egészségügyi ellátásának költségeit mindenképpen fedezi az október 31. utáni hat hónapban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a tájékoztatáshoz fűzött felhívásában mindazonáltal kérte a külföldi EU-országokban élő britektől - mindenekelőtt azoktól, akiknek egészségügyi ellátási költségeit most is a brit kormány állja -, hogy

a lehető legsürgősebben regisztráltassák magukat fogadó országuk egészségügyi ellátórendszerében.

Hancock szerint az érintettek egészségügyi ellátását a brit kormány mindaddig finanszírozza, amíg e regisztrációs folyamat a fogadó EU-országokban lezajlik, elkerülendő, hogy bárki ellátás nélkül maradjon, vagy komoly összegeket kelljen fizetnie a kezelésekért a regisztrációs folyamat alatt.

A brit kormány a már folyamatban lévő tartós kezelések költségeit befejezésükig, az EU-országokban tanuló, tanulmányaikat október 31-ig elkezdő egyetemi diákok ellátását a tanulmányok végéig fedezi.

A tájékoztatás szerint ennek a kötelezettségvállalásnak a költsége attól függ, hogy hány EU-tagország fogadja el azt a brit javaslatot, hogy az ott élő brit állampolgárok a jövő év végéig megállapodás nélküli Brexit esetén is a jelenlegi feltételekkel vehessék igénybe a helyi egészségügyi ellátó szolgálatokat.

A brit egészségügyi minisztérium modellszámításai szerint ha nem sikerül további kétoldalú megállapodásra jutni, a maximális költség a 2019-2020-as pénzügyi évben 50 millió font, 2020-2021-ben 100 millió font (csaknem 19 milliárd, illetve 38 milliárd forint) környékén lehet.

Nyitókép: pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018