INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

olaszország

kormányalakítás

külföld

tárgyalás

Nicola Zingaretti, az olasz Demokrata Párt (PD) főtitkára a sajtó képviselőinek nyilatkozik a párt székháza előtt Rómában 2019. augusztus 26-án. Zingaretti és Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője tárgyalásokat kezdett egy esetleges közös kormány megalakításáról. Sergio Mattarella olasz elnök augusztus 27-ig adott időt az új kormány megalakításáról egyeztető pártoknak.

Szinte sziklák állnak az olasz kormányalakítás útjában

Infostart / MTI

Politikai fordulatot sürgetett Olaszországban Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára rögtönzött hétfői sajtótájékoztatóján, nem titkolva, hogy az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) zajló kormányalakítási tárgyalásokat jelentős akadályok nehezítik, pedig egy nap múlva választ kell adni az államfőnek a lehetséges új római kormány megalakításáról.

Nicola Zingaretti a PD római székháza előtt várakozó újságíróknak megerősítette, hogy a párt és az M5S közötti egyeztetések folytatódnak.

"Váltásra van szükség tartalomban és a kormánycsapatban is" - fejtette ki. Hozzátette, hogy a PD főtitkáraként "komoly" megoldást keres, ez azonban szerinte csak akkor lehetséges, ha a két párt kölcsönösen meghallgatja egymást, és ez "eddig nem történt meg" - mondta Zingaretti.

Hangsúlyozta, hogy a PD és az M5S csakis közös kormányprogrammal dolgozhat együtt, nem pedig két "egymásnak ellentmondó vagy párhuzamos" programmal. Kifejtette, hogy

a PD nem kormányszerződést akar kötni az M5S-szel, ahogyan annak eddigi koalíciós partnere, a Liga tette, hanem megosztott programmal akar kormányozni.

Nicola Zingaretti megjegyezte, hogy meg akarja védeni Olaszországot a pénzügyi-gazdasági veszélyektől, ugyanakkor védeni akarja saját pártjának ideológiáját és erejét is.

Elemzők szerint Zingaretti szavai arra utalnak, hogy az M5S-szel csütörtökön indított kormányalakítási egyeztetés még messze nem ért véget. A PD főtitkára vasárnap este és hétfő délelőtt is rövid sajtónyilatkozattal üzent az M5S-nek, amelynek vezetője, Luigi Di Maio viszont egyelőre nem nyilatkozik. Korábban Di Maio a közös kormány feltételeként szabta, hogy a múlt kedden lemondott miniszterelnök Giuseppe Conte legyen egy esetleges M5S-PD-kormány vezetője is.

Sajtóértesülések szerint ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát is átadni a balközépnek.

A többi között a pénzügyminisztériumot és az - eddig a Liga-elnök Matteo Salvini irányította - belügyi tárcát is. A La Repubblica című balközép napilap szerint az M5S még a Salvini nevével fémjelzett két migrációs törvény eltörlését is kész felajánlani egy második Conte-kormányért cserébe. Az eddigi M5S-Liga-kormánnyal való teljes szakítást szorgalmazó PD-főtitkár azonban nem akarja Giuseppe Contét látni az új kormány élén.

Az Il Messaggero című római napilap emlékeztetett arra, hogy a parlamenti pártokkal múlt szerdán és csütörtökön folytatott egyeztetések után

Sergio Mattarella államfő sürgős választ vár az M5S-től és a PD-től, máskülönben más megoldás után néz, vagy akár azonnal fel is oszlathatja a parlamentet, és előrehozott választásokat írhat ki novemberre.

Kommentárok szerint Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti is saját pártjaik "csapdájában" vergődnek, és ilyen helyzetben kénytelenek dönteni. Az M5S-t alapító Beppe Grillo szabta feltételként Giuseppe Conte maradását, és ezért akár még magát Luigi Di Maiót is hajlandó feláldozni.

Nicola Zingaretti néhány hete még a választások mellett állt ki, és az M5S-szel kötendő megállapodást elsősorban a PD belső ellenzékét vezető Matteo Renzi volt főtitkár sürgeti. Zingarettire nyomás nehezedik az olasz választások helyett új kormánytöbbség megalakítását szorgalmazó Európai Unió és az olasz szakszervezetek részéről is.

Miközben az M5S és a PD teljes vezetősége hétfőn délután újabb találkozókon egyeztet, Matteo Salvini az utóbbi órákban csendben követi a kormányalakítási kísérletet, amellyel a másik két párt elsősorban a vele való megmérettetést akarja elkerülni egy esetleges új parlamenti választáson.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018