eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Róma, 2018. május 28.Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz Rómában 2018. május 27-én, miután tárgyalt Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnökkel. Mattarella a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartva nemet mondott arra, hogy az M5S-Liga közös kormányának az euroszkeptikus Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere. (MTI/EPA/Fabio Frustraci)
Nyitókép: Fabio Frustaci

Keddig kaptak haladékot az államfőtől olasz pártok a kormányalakításra

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, az ötnapos határidő lejártakor, kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki.

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak. Új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki.

A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormányválságot "egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül" meg kell oldani. Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására. Hangsúlyozta, hogy pártmegállapodás nélkül új választásokat ír ki.

Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután jelentette be, hogy vége a tavaly óta tartó koalíciónak, ő maga pedig lemondott. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előre hozott választásokat sürgetett.

A legutóbbi felmérések szerint Matteo Salvini és a Liga nyerne egy előre hozott választást, de ezek az eredmények is folyamatosan változhatnak. Most 37-40 százalék körül áll a Liga, 42 százalék körüli eredményre van szükség a jelenlegi választási törvény alapján a többséghez.

Az olasz kormányválságról korábbi cikkeinket ITT találja.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×