eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Száz méter hosszú román zászlót bontanak ki a bukaresti Egyetem téren a nemzeti himnusz napjának alkalmából 2019. július 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Fejlemények a rejtélyes romániai gyilkossági ügyben

Ismét emberi maradványokat találtak a román nyomozók egy Caracal melletti erdőben, amelyek vélhetően a két hete eltűnt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra ügyével állnak összefüggésben - tudta meg a Mediafax hírügynökség.

A nyomozók azt feltételezik, hogy az Alexandra meggyilkolásával gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves caracali Gheorghe Dinca egy korábbi áldozatának, az áprilisban eltűnt 18 éves Luiza Melencunak a maradványait találták meg:

az erdőben talált csontokat ugyanis a két lány megölését bevalló férfi újabb vallomása alapján fedezték fel.

Dinca korábban ellentmondásos információkat adott arról, hol található Luiza holtteste: először azt állította, hogy az Olt, majd azt, hogy a Duna vizébe dobta.

A Romániát két hete lázban tartó ügyben csak szombaton vált bizonyossá, hogy a július 24-én eltűnt 15 éves Alexandra már nincs életben, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában.

A másik, korábbi gyilkosságról eddig - a gyanúsított vallomásán kívül - eddig semmilyen bizonyítékkal nem rendelkeztek a hatóságok. A nyomozók most egy újabb genetikai vizsgálattól remélnek választ arra, hogy valóban a 18 éves Luiza maradványai kerültek-e elő a caracali erdőből a gyanúsított által megjelölt helyen.

A caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy az elrabolt Alexandra hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, múlt héten pedig lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, és a belügyminiszter is. Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből.

Bár Viorica Dancila miniszterelnök múlt heti sajtónyilatkozatában "hadat üzent a bűnözésnek", a román média szerint nem kizárt, hogy a kormány egésze belebukik a botrányba. A hatósági mulasztásokat bíráló, a rendőrséget alvilági összefonódásokkal gyanúsító ellenzéki szervezetek már eddig is több megmozdulást szerveztek, augusztus 10-én pedig a román diaszpóra tavalyi, erőszakos tömegoszlatásba torkollott demonstrációjának évfordulóján rendeznek újabb kormányellenes tüntetést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×