eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Itt a bejelentés az orosz atomtengeralattjáró katasztrófájának okairól

Az orosz haditengerészeti elit egy része veszett oda a szupertitkos Losarikon történt balesetben. Az orosz elnök első alkalommal hozta hivatalosan nyilvánosságra, hogy atommeghajtású tengeralattjáróról van szó.

Az akkumulátorházban kiütött tűz okozta a nukleáris meghajtású orosz mélytengeri tengeralattjáró balesetét három nappal ezelőtt - jelentették be csütörtökön Moszkvában. Az orosz illetékeseket az a vád érte, hogy igyekeznek elkendőzni a 14 tengerész halálával járó baleset részleteit.

A védelmi minisztérium közlése szerint

a jármű a tenger, illetve az óceánfenék kutatását végezte az orosz haditengerészeti flotta számára.

A baleset hétfőn történt, de csak kedden számoltak be róla hivatalosan, és csütörtökig, a szomszédos Norvégia élénk érdeklődése ellenére sem derült ki, hogy a járműnek nukleáris reaktora van - írta a Reuters brit hírügynökség.

Vlagyimir Putyin csütörtökön fogadta Szergej Sojgu védelmi minisztert a Kremlben, ahol a beszélgetés során a halálos áldozatokkal járó baleset részleteiről érdeklődve

az orosz elnök első alkalommal hozta hivatalosan nyilvánosságra, hogy atommeghajtású tengeralattjáróról van szó.

Az államfő Sojgutól azt a választ kapta, hogy a reaktor teljesen el van szigetelve, és a tengeralattjárón nem tartózkodik senki.

Minden szükséges intézkedést megtettek, hogy megvédjék a reaktort, amely teljes mértékben üzemképes - állította a miniszter a beszélgetésről kiadott dokumentum szerint. Sojgu hozzátette, hogy a lángok a jármű akkumulátorházában lobbantak fel.

Szuperprofik a fedélzeten

Mint arról korábbi tudósításunkban beszámoltunk, az orosz haditengerészeti elit egy része veszett oda a szupertitkos Losarik katasztrófájában. A nagyszámú tiszt elvesztését Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, amikor részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak és a barátoknak, és az elhunyt tengerészeket "szuperprofiknak" nevezte.

Az Oroszországban a média által is használt Telegram-alkalmazás Baza nevű csatornája arról is tudósított, hogy az egyik azonosított halott Gyenisz Dolonszkij, a tengeralattjáró kapitánya, a másik pedig a szintén kapitányi rangban lévő – és mélytengeri katonai kísérletekben tapasztalt – Nyikolaj Filin. Mindkét tiszt egy titkos szentpétervári haditengerészeti objektum állományába tartozott – állítja a Fontanka ellenzéki portál.

A két tiszt korábban már megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést, tehát tapasztalt veterán volt.

A halottak között összesen hét kapitányi rangban lévő tiszt volt, akiket a "haditengerészet elitjéhez" tartozóknak nevezett a Novaja Gazeta ellenzéki lap.

Az RBC szerint az, hogy ilyen sok magas rangú tiszt volt a fedélzeten arra utal, hogy különböző egységek képviselői jelentek meg valamilyen kísérletre. A Losarikkal folytatott munkát ugyan egy az orosz haditengerészethez sorolt parancsnokság irányítja, de a portál szerint az egység "saját életet él". Feladataik közé tartozik a külföldi mélytengeri kábelek lehallgatása, a saját kábelek védelme és a mélyben talált haditechnikai eszközök felszínre hozatala.

Az RBC megjegyzi azt is, hogy a norvég partoknál épp kedden startolt a NATO tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlata, a Dynamic Mangoose.

Magáról a Losarikról keveset tudni. Az eszköz 6000 méter mélyre tud merülni és 30 csomóval, azaz 55 km/órás sebességgel tud haladni. A többi technikai adat titkos, így a tengeralattjáró feltételezett hossza 79 méter, szélessége 7 méter, vízkiszorítása pedig kétezer tonna lehet. A nevét egy szovjet időkből származó rajzfilm főhőséről kapta. A baleset után nem sokkal az orosz és külföldi híradások is az orosz haditengerészet tudományos-kutató mélytengeri eszközeként emlegették a tengeralattjárót.

A Szentpétervártól 30 kilométerre nyugatra, a Finn-és a Kronstadti-öblöt elválasztó Kotlin-szigeten fekvő Kronstadt kikötővárosban csütörtökön gyászszertartást tartottak a balesetben életét vesztett 14 tengerész emlékére. A haditengerészet Szent Miklós-székesegyházában tartott megemlékezésre több százan érkeztek, köztük matrózok, tengerésztisztek és ortodox hívek. A résztvevők gyertyákat gyújtottak, és imádkoztak az elhunyt tengerészekért. Hasonló gyászszertartásokon emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól és a gyászoló hozzátartozókról csütörtökön Szentpétervár összes székesegyházában.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×