INFORÁDIÓ 
2019. december 5. csütörtök
Vilma

tengeralattjáró

oroszország

temetés

Hozzátartozó a Barents-tengeren történt tengeralattjáró-baleset egyik áldozatának sírhantjánál a szentpétervári Szerafimovszkoje temetőben 2019. július 6-án. Július 1-jén tűz ütött ki az orosz hadsereg tudományos kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőhajóinak egyikén, tizennégy tengerész életét vesztette, a többieknek sikerült megmenekülniük. Orosz hatósági vizsgálatok szerint az akkumulátorházban kiütött tűz okozta a szerencsétlenséget a nukleáris meghajtású tengeralattjárón.

Eltemették az orosz tengeralattjáró balesetében elhunyt haditengerészeket

Infostart / MTI

Végső nyugalomra helyezték szombaton a szentpétervári Szerafim-temetőben azt a 14 orosz haditengerészt, aki a héten vesztette életét egy atommeghajtású tengeralattjárón bekövetkezett balesetben.

A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró 2000-es szerencsétlenségében elhunytak emlékműve mellett tartott gyászszertartás zárt körű volt.

Az áldozatok családtagjai és közeli barátai mellett részt vett a temetésen többek között Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka, Andrej Kartapolov védelmiminiszter-helyettes, a fegyveres erők vezérkara katonai-politikai főcsoportfőnökségének vezetője, Alekszandr Beglov szentpétervári megbízott kormányzó, valamint önkormányzati és kormányzati képviselők.

A gyászszertartást teljes mértékben a katonai szabályzatnak megfelelően tartották: a koporsókat a nemzeti lobogóval takarták le, a fedelére pedig fejdíszt, dísztőrt és tokot helyeztek.

Az orosz himnusz alatt díszőrség tisztelgett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök négy áldozatnak a legmagasabb elismerést, az Oroszország Hőse kitüntetést, tíznek pedig Bátorság Érdemrendet adományozott.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közlése szerint az orosz haditengerészeti flotta tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárműve éppen tervezett kutatást folytatott az ország területi vizein a Barents-tengeren, amikor tűz ütött ki fedélzetén. Bár Sojgu nem szolgált adatokkal a túlélők számára vonatkozóan, az EFE spanyol hírügynökség szerint az említett jármű legfeljebb 25 embert képes befogadni.

Egy csütörtöki moszkvai bejelentés szerint az akkumulátorházban kiütött tűz okozta a nukleáris meghajtású tengeralattjáró balesetét.

A baleset hétfőn történt, de csak kedden számoltak be róla hivatalosan. Az orosz illetékeseket az a vád érte, hogy igyekeznek elkendőzni a 14 tengerész halálával járó baleset részleteit.

A Kreml azt közölte, hogy nem hozzák nyilvánosságra a balesetet szenvedett tengeralattjáró típusát, mert az államtitok. Az RBC orosz hírportál azonban úgy értesült, hogy az ASZ-12, avagy Losarik néven ismert különleges rendeltetésű atommeghajtású tengeralattjárón történt a tragédia. A jármű alapvetően speciális mélytengeri műveletekre készült, és 6000 méteres mélységig volt képes merülni.

Az ország legsúlyosabb tengerijármű-balesete 2000-ben történt, amikor szintén a Barents-tengeren hadgyakorlat közben elsüllyedt a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró, amelynek 118 fős legénysége életét vesztette.

Nyitókép: Hozzátartozó a Barents-tengeren történt tengeralattjáró-baleset egyik áldozatának sírhantjánál a szentpétervári Szerafimovszkoje temetőben 2019. július 6-án. MTI/EPA/Anatolij Malcev
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018