eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerika ébredezik: a Trump-jelölt valós veszélyt lát a klímaváltozásban

Kelly Knight Craftot jelöli az amerikai elnök ENSZ-nagykövetnek, bátor szavakkal állt elő

A klímaváltozás "valós veszély" - jelentette ki szerdai szenátusi bizottsági meghallgatásán Kelly Knight Craft, aki Donald Trump amerikai elnök új jelöltje az ENSZ-nagyköveti posztra.

Craft, aki jelenleg az Egyesült Államok kanadai nagykövete, a szenátus külügyi bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy szerinte az emberi viselkedés igenis hozzájárul a klímaváltozáshoz, amellyel okvetlenül foglalkoznia kell minden országnak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

az Egyesült Államoknak nem szabad "aránytalanul nagy terhet" vállalnia az éghajlatváltozás következményeinek elhárításában,

nem szabad olyan intézkedéseket hoznia, amelyek veszélybe sodorhatják a gazdaság növekedését. Azzal érvelt, hogy a két legnagyobb károsanyag-kibocsátó országot, Kínát és Indiát senki nem kérte, hogy az Egyesült Államokhoz hasonló mértékű terhet vállaljon a klímaváltozás elleni küzdelemben.

"Tisztában vagyok azon tudományos eredmények jó részével, amelyek a klímaváltozásra és az embernek a klímaváltozásban játszott szerepére vonatkoznak, és

ha megszavazzák jelöltségemet, a klímaváltozás elleni küzdelem szószólója leszek"

- fogalmazott a nagykövetjelölt. Ezzel lényegében azoknak az aggodalmaikat hangoztató demokrata párti szenátoroknak válaszolt, akik kifogásolták, hogy korábban védelmébe vette a klímaváltozással kapcsolatban szkeptikus álláspontot. A demokrata politikusok felvetették azt is, hogy Craftnak és férjének jelentős érdekeltségei vannak fosszilis fűtőanyagokkal foglalkozó iparágakban, és Joe Craft az egyik legnagyobb amerikai szénkitermelő vállalat igazgatója.

A Trump-kormányzatot eddig erőteljes bírálatok érték mind környezetvédők, mind pedig tudósok részéről, mivel feloldotta az üvegházhatást kiváltó gázok visszafogását célzó szabályokat,

továbbá bejelentette kilépését a párizsi klímaegyezményből.

Kelly Knight Craft a meghallgatáson kifejtette, hogy a jövőre várható kilépés a párizsi egyezményből nem jelenti azt, hogy Washington lemondott volna a klímaváltozás elleni küzdelemben vállalt vezető szerepéről. "Nincs szükségünk tagságra ahhoz, hogy éljünk vezető szerepünkkel" - mondta a jelölt.

Craft Nikki Haley ENSZ-nagykövetet követné a poszton. Haley tavaly decemberben mondott le. Donald Trump jelöltje először Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője volt, ő azonban családi okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×