INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

iratxe garcía pérez

szociáldemokraták

európai parlament

frakcióvezető

Megvan a szociáldemokrata EP-frakció vezetője

Megvan a szociáldemokrata EP-frakció vezetője

Infostart / MTI

A várakozásoknak megfelelően a spanyol Iratxe García Pérezt választotta meg vezetőjének kedd délután a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció.

A német rivális, a képviselőcsoportot eddig vezető Udo Bullmann előző nap visszalépett, így a végül egyetlen jelöltként induló Pérezt közfelkiáltással szavazták meg a brüsszeli ülésen. A frakcióvezető-helyettesek személyéről szerdán döntenek.

Az S&D frakciója az új összetételű Európai Parlamentben is a második legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, ugyan előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A képviselői helyek elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

Pérez hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a megalapítása óta nem volt akkora veszélyben, mint ma, és ezzel kapcsolatban a populista, EU-ellenes, idegengyűlölő és szélsőjobboldali pártok megerősödéséről, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséről beszélt.

"Európának vissza kell nyernie a lelkét, és az embereket, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet kell cselekvése középpontjába helyeznie" - fogalmazott. Az 1974-es születésű Pérez 15 éve tagja az Európai Parlamentnek.

A csoporton belül májusi választások nyomán a spanyolok adják a legnagyobb nemzeti delegációt.

Magyarországra hívták

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő arról számolt be, hogy az MSZP nevében "tanulmányi útra" hívta Magyarországra az új frakcióvezetőt, hogy "személyesen is megtapasztalhassa az illiberális orbáni rezsim működését".

"Bizonyára fogunk tudni olyat mutatni és mesélni a spanyol testvérpártunk által delegált szociáldemokrata vezetőnek, amit még egyik uniós államban sem látott" - írta.

A döntést az Európai Szocialisták Pártjának (PES) nőszervezete is üdvözölte. Gurmai Zita elnök közölte, hogy a politikus segíteni fogja a feminista Európáért és a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcot, irányítása alatt a frakció a klímaváltozás, a digitalizáció, a tisztességes adóztatás, valamint a szociális biztonság és az emberi jogok jelentette kihívások megoldásán fog dolgozni.

Nyitókép: YouTube/szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018