eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Simon Zsolt, a Most-Híd szlovák-magyar párt alelnöke, a párt európai parlamenti listavezetője szavaz a szlovákiai Pádár (Padarovce) község kultúrházában kialakított szavazókörben 2014. május 24-én. Szlovákiában ezen a napon tartják az európai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új szlovákiai párt elnöke: újra kell fogalmazni a magyarság jövőképét

Pozsonyban a hétvégén megtartotta alakuló közgyűlését a Simon Zsolt független parlamenti képviselő nevével fémjelzett újabb, immáron negyedik szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum. A párt céljai között szerepel, hogy alternatívát nyújtson a szlovákiai magyaroknak egy erős és egységes parlamenti képviselet érdekében.

A kormánypárti, jelenleg az 5 százalékos bejutási küszöb határán ingázó Híd, a parlamenten kívüli, 3,5 százalékon mozgó Magyar Közösség Pártja, és az egy százalék alatti támogatottságot jegyző Magyar Kereszténydemokrata Szövetség mellett szombaton megtartotta alakuló ülését az új szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum. A párt elnökévé azt a Simon Zsoltot választották, aki korábban az MKP színeiben volt már földművelésügyi miniszter, majd alapító tagja volt a Hídnak, melyből a 2016-os kormányalakítás során lépett ki, mert nem volt hajlandó szerepet vállalni a Smerrel és Szlovák Nemzeti Párttal kötött koalícióban.

Simon Zsolt szerint a Magyar Fórum

nem azért jött létre, hogy tovább darabolja a már így is eléggé megosztott szlovákiai magyar közösséget, hanem hogy összekapcsolja azt.

Az alakulóülésen elmondta, hogy a Hidat és az MKP-t a bukás veszélye sem kényszerítette rá arra, hogy változtasson nézetein. „A választót egyre kevésbé tudják megszólítani. A választó új politikusokat, generációváltást, új nézeteket és új célokat igényel” – hangsúlyozta az újonnan megalakult párt vezetője.

Egyúttal továbbra is elutasította az együttműködést a két jelenlegi kormánypárttal, a Smerrel, az SNS-szel, valamint a szélsőséges eszméket valló Mi Szlovákiánk Néppárttal. „Újra kell fogalmazni a magyarság jövőképét, rövid- és középtávú céljait, a párt programját, és céljait a 2020-as parlamenti választásokra” – tette hozzá. Simon Zsolt hozzátette, hogy a hétvégi európai parlamenti választáson még nem indulnak.

Simon fontosnak tartja a kisebbségfejlesztés hosszú távú céljainak meghatározását. Ennek kapcsán megváltoztatná Szlovákia alkotmányának preambulumát. Az alaptörvényben olvasható „mi, a szlovák nemzet“ szókapcsolatot a „mi, a Szlovák Köztársaság állampolgárai“ szövegre cserélné, hogy minden állampolgár a sajátjának érezze az országot. A párt programjában szerepel továbbá a területi felosztás átalakítása úgy, hogy az ne érintse hátrányosan a magyarságot, valamint a vidékfejlesztés és a magyar oktatási intézményrendszer újraértékelése is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×