eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A megrongálódott Szent Antal tempom belseje Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.
Nyitókép: M.A. Pushpa Kumara

Kijárási tilalom a merényletsorozat után Sri Lankán

Olyan helyeket ért támadás húsvétvasárnap, ahol sok turista jár. Több mint száz halottja van a robbantásoknak. Friss jelentések szerint az áldozatok között legkevesebb 35 külföldi van. A merényletsorozat után kijárási tilalmat rendeltek el.az országban. Cikkünk frissül.

Sri Lanka kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését, miután újabb merényletek követték a húsvétvasárnap délelőtti hatos robbantássorozatot, amelyeknek keresztény templomok és felsőkategóriás szállodák voltak a célpontjai. olyan helyeket robbantottak a terroristák, ahol turisták nagy számban megfordulnak.

Több mint száz halálos áldozata van a robbantásoknak, sebesültek száma pedig több mint 400

- közölte a rendőrség.

Colombóban és két vidéki városban robbantottak

Hat robbantás szinte egy időben történt, egy hetedik és a nyolcadik órákkal később.

Öt támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket.

A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában történt.

A templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. A sebesültek között sok a súlyos, sőt válságos állapotú - közölték kórházi források.

Az orosz Lenta hírügynökség felvételén jól látszik, mekkora pusztítást végzett a bomba az egyik tepmlomban.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. A másik három fővárosi szálloda a Shangri-La Colombo, a Kingsbury és egy szálloda Dehivela peremkerületben. Az egyelőre nem világos, hogy a szállodai merényletekben hányan haltak meg összesen, Dehiveléban az első jelentések szerint ketten.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy

tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen.

Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

Több mint egymillió katolikus él Sri Lankán

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben látogatást tett Srí Lankán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×