INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

iszlám állam

srí lanka

terrortámadás

Marawi, 2017. május 30.Fülöp-szigeteki katona áll egy redőnyre festett Szeretem az Iszlám Államot felirat mellett a Mindanao szigetén lévő Marawiban, ahol folytatódnak a harcok a kormányerők és az iszlamista szélsőségesek között 2017. május 30-án. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón, azt követően, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Az Iszlám Államnak a brand a fontos

Ahhoz, hogy az Iszlám Állam tovább élhessen, terrorista akciókat szervez, a világ bármely részén, ugyanis nekik az a lényeg, hogy az úgynevezett brand megmaradjon – nyilatkozta a Srí Lanka-i merényletről a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója.

Srí Lanka nem volt csomópontja egy nagyobb stratégiai tervnek, hiszen az ország jelentősége csekély, csupán egy gyenge láncszem, könnyű célpont volt az Iszlám Állam számára – mondta az InfoRádiónak Dezső Tamás. A merénylet szerinte annak a jele, hogy az Iszlám Állam maga alá söpört olyan – síita csoportoktól és az al-Káidától független – terrorszervezeteket, melyek eddig egymástól függetlenül működtek.

„Globális dzsiháddá fogja kinőni magát az Iszlám Államnak a hagyománya”

– fogalmazott a tudományos tanácsadó.

Sajtóhírek szerint a Srí Lanka-i vezetést értesítették a terrortámadás veszélyéről. A szakértő azonban nem hinné, hogy a külföldi titkosszolgálatok bővebb információval rendelkeznének, mint a hazai, ezért úgy véli, az Iszlám Állam környezetéből érkezhettek ilyen információk.

Dezső Tamás kiemelte: Srí Lanka egy sziget, bármit könnyű bejuttatni hajóval, így könnyű volt lecsapni rá. Szerinte az Iszlám Államnak továbbéléséhez arra van szüksége, hogy minél több olyan programot indítson, aminek terrortámadás a vége. Az általuk elvesztett 60 ezer katonából ráadásul héroszok születtek, történeteikből mitológia lett - "kiszabadult a palackból a dzsinn, nehéz lesz visszagyömöszölni" - vélte a szakember. A szervezet – és főleg annak brandje – továbbra is az első számú legitimációs forrása a dzsihádnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Kapcsolódó hang

Az Iszlám Államnak a brand a fontos
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018