eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Marawi, 2017. május 30.Fülöp-szigeteki katona áll egy redőnyre festett Szeretem az Iszlám Államot felirat mellett a Mindanao szigetén lévő Marawiban, ahol folytatódnak a harcok a kormányerők és az iszlamista szélsőségesek között 2017. május 30-án. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón, azt követően, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az Iszlám Államnak a brand a fontos

Ahhoz, hogy az Iszlám Állam tovább élhessen, terrorista akciókat szervez, a világ bármely részén, ugyanis nekik az a lényeg, hogy az úgynevezett brand megmaradjon – nyilatkozta a Srí Lanka-i merényletről a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója.

Srí Lanka nem volt csomópontja egy nagyobb stratégiai tervnek, hiszen az ország jelentősége csekély, csupán egy gyenge láncszem, könnyű célpont volt az Iszlám Állam számára – mondta az InfoRádiónak Dezső Tamás. A merénylet szerinte annak a jele, hogy az Iszlám Állam maga alá söpört olyan – síita csoportoktól és az al-Káidától független – terrorszervezeteket, melyek eddig egymástól függetlenül működtek.

„Globális dzsiháddá fogja kinőni magát az Iszlám Államnak a hagyománya”

– fogalmazott a tudományos tanácsadó.

Sajtóhírek szerint a Srí Lanka-i vezetést értesítették a terrortámadás veszélyéről. A szakértő azonban nem hinné, hogy a külföldi titkosszolgálatok bővebb információval rendelkeznének, mint a hazai, ezért úgy véli, az Iszlám Állam környezetéből érkezhettek ilyen információk.

Dezső Tamás kiemelte: Srí Lanka egy sziget, bármit könnyű bejuttatni hajóval, így könnyű volt lecsapni rá. Szerinte az Iszlám Államnak továbbéléséhez arra van szüksége, hogy minél több olyan programot indítson, aminek terrortámadás a vége. Az általuk elvesztett 60 ezer katonából ráadásul héroszok születtek, történeteikből mitológia lett - "kiszabadult a palackból a dzsinn, nehéz lesz visszagyömöszölni" - vélte a szakember. A szervezet – és főleg annak brandje – továbbra is az első számú legitimációs forrása a dzsihádnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×