eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az egyik megrongálódott szálloda épülete Srí Lanka fővárosában, ahol nyolc robbantásos merénylet történt 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Három templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, valamint a Colombóhoz tartozó Orugodavatta helységben. A merényletekben legkevesebb 187-en életüket vesztették, és több mint 400-an megsebesültek.
Nyitókép: M.A. Pushpa Kumara

Öngyilkos merénylők gyilkolhattak Sri Lankán húsvétvasárnap

Kétszáz fölé emelkedett a húsvétvasárnapi merényletek áldozatainak száma. Az ország miniszterelnöke szerint öngyilkos merénylők robbantottak.

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok.

A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot miatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek - amelyek elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett - negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára. Mikroblog-bejegyzésében egyúttal felszólított arra is, hogy senki ne terjesszen ellenőrizetlen híreszteléseket a merényletekről.

A Srí Lanka több pontján katolikus templomok és szállodák ellen végrehajtott robbantásokban már 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek.

Kétszázhétre emelkedett a robbantásokban meghaltak száma Srí Lankán - közölték a hatóságok vasárnap, hozzátéve, hogy a halottak közt sok a külföldi állampolgár.

Sorra azonosítják a külföldi áldozatokat

A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van.

A Srí Lanka-i külügyminisztérium értesülései szerint három brit, illetve két brit-amerikai kettős állampolgárságú ember vesztette életét a merényletekben.

A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint meghalt két kínai állampolgár is.

Az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint két török állampolgár is az áldozatok között van, akik mérnökként dolgoztak az országban.

Az indiai hatóságok jelentése szerint három indiai állampolgár is a halottak közt van.

A dpa hírügynökség egy Srí Lanka-i országos turistairoda értesüléseire hivatkozva azt jelentette, hogy a halottak közt belga, japán és bangladesi állampolgár is van.

Az EFE spanyol hírügynökség Srí Lanka-i külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy akár 27 külföldi állampolgár is életét veszthette a merényletekben.

Magyar áldozatról vagy sérültről nem tud a budapesti külügyminisztérium

A Srí Lanka-i kormány az ország több pontján templomok és szállodák ellen húsvétvasárnap elkövetett robbantások miatt kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.

A dpa hírügynökség értesülései szerint a hatóságok megtaláltak egy teherautót, amely vélhetően az egyik öngyilkos merénylőt szállította a helyszínre.

Srí Lankán a polgárháború 2009-es vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak feszültségek és kisebb atrocitások. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muzulmánok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások. A keresztények panaszkodnak arra, hogy egyes szélsőséges buddhista szerzetesek az utóbbi években megpróbálták megfélemlíteni őket. Tavaly 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük. Volt tavaly összetűzés a buddhista szingalézek és muszlimok között is, mert egyes szélsőséges buddhisták azzal vádolják a muszlimokat, hogy az iszlám hitre akarják kényszeríteni a buddhistákat.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×