eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében, miután a részleges kormányzati leállás feloldásáról és a déli határon felépítendő falról tárgyalt a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel 2019. január 4-én. A háttérben Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségben levő republikánus csoportjának vezetője. A kormányhivatalok egy részének tevékenysége december 22-én leállt, mert a törvényhozók nem tudtak megállapodni a kormányzat működését biztosító költségvetésben.
Nyitókép: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Egy bíró gáncsolta el Trump vitatott rendeletét

Egy alaszkai szövetségi bíró felfüggesztette Donald Trump elnök rendeletét az olaj-, és gázkitermelés engedélyezésére az Északi-Jeges-tenger térségében és visszaállította az előző elnök, Barack Obama által életbe léptetett tiltást - számolt be a hírről az amerikai sajtó.

Sharon Gleason bíró szerint Donald Trump túlterjeszkedett a hatáskörén, amikor engedélyezte a part menti kitermelést az Északi-Jeges-tenger nagy térségeiben és az Atlanti-óceán mintegy tucatnyi vízalatti kanyonjában.

Döntése érvelésében a bíró hangsúlyozta: Barack Obama olaj-, és gázkitermelésre vonatkozó, 2015-ben és 2016-ban hozott elnöki rendeleteinek megfogalmazása azt jelzi, hogy az előző elnök "korlátlan időre terjesztette ki" a tiltást, következésképpen "csakis a kongresszus vonhatja vissza ezeket".

A bíró leszögezte, hogy

Barack Obama tiltást kimondó rendeletei érvényben maradnak mindaddig, amíg a kongresszus másként nem dönt.

Donald Trump 2017 áprilisában vonta vissza elnöki rendelettel elődje két rendelkezését. Obama összesen 15 ezer 377 négyzetkilométeres területet nyilvánított védetté, a tengeri emlősök, a mélytengeri korallok, értékes halpopulációk és cetek, és nem utolsó sorban alaszkai őslakosok településeinek megóvása érdekében. A Trump-kormányzat nemcsak Alaszkánál, hanem az Egyesült Államok más part menti vidékein is szorgalmazza az offshore-kitermelések megindítását. Ám miközben több, part menti tagállam ellenzi a kitermelést, az alaszkai politikai vezetők körében a terv széleskörű támogatást élvezett, a helyi politikusok ettől remélték a gazdaság motorjának újraindítását.

A Trump-rendelet ellen pert indító Biológiai Sokszínűség Központja nevű szervezet ügyvédje, Kristen Monsell szombaton közleményben üdvözölte az alaszkai bírói döntést. "Nagy győzelem ez az Északi-sarkvidék, a jegesmedvéi, a vadvilága és ott élő közösségei számára. A törvénynek megfelelő és földgolyónk javát szolgáló abszolút helyes döntés volt" - fogalmazott az ügyvédnő.

Erik Milito, az olaj-és gázipar kereskedelmi szövetsége, az Amerikai Olajintézet munkatársa a The Wall Street Journal című lapnak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés az amerikai energiapolitika és a jövőbeni energiatermelés központi fontosságú térségét érinti.

Az amerikai belügyminisztérium szóvivője a The Wall Street Journal megkeresésére azt közölte: folyamatban lévő vitás kérdéseket a tárca nem kommentál.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×