eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit: idén nem várható előrelépés az uniós büdzsében

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának bukaresti ülése után azt mondta: a költségvetési terv egyelőre nagyon messze áll attól, hogy azt Magyarország támogatni tudja.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar küldöttség tagjaként az uniós tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek és államtitkárainak informális találkozóján vett részt Bukarestben. Varga Judit az InfoRádió kérdésére azt mondta: a magyar kormány célja az, hogy a kontinens jövőjét meghatározó hétéves költségvetés ne a bevándorláspárti európai politikusok akaratát tükrözze.

"Bebizonyosodott, az Európa előtt álló legfőbb kihívás az, hogy a migráció kérdésére milyen válaszokat ad, ebben az EP-választások döntő szerepet fognak betölteni" - emelte ki.

A megbeszélésen az EU jövőjével és az unió a többéves pénzügyi kerettervével kapcsolatos álláspontjukról egyeztettek a tagállamok, a Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás nem szerepelt napirenden. Az informális találkozó azonban jó alkalomnak bizonyult arra, hogy a partnerekkel kötetlenebb formában, adott esetben kétoldalú megbeszéléseken megismertessék a magyar emberek akaratát és a részletes magyar álláspontot - mondta az államtitkár.

Varga Judit kiemelte: komoly nézeteltérések alakultak ki a tagállamok között a költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások során, ezért

számottevő előrelépésre a jövő év előtt már nem számít.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e a jogállamisággal és bevándorláspolitikával kapcsolatos feltételei a költségvetési pénzek kifizetéseinek, azt válaszolta: ez egy nyitott kérdés.

"Azon dolgozunk, hogy olyan feltételeket ne szabhassanak az új költségvetésben, amely azokat az országokat büntetné, amelyek a migrációra a fősodortól eltérő válaszokat adnak" - fejtette ki.

Az államtitkár hozzátette: a román uniós elnökség érti a magyar érvelést és a becsületes, tisztességes közvetítő szerepét tökéletesen betölti.

Varga Judit leszögezte továbbá: az Európai Unió bővítése mellett foglalt állást az Európai Tanács munkáját előkészítő Általános Ügyek Tanácsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×