eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit: bizonyíték van arra, hogy nem érdeklik a tények az uniót

Nem léptetik további szakaszba a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlamenti választásokig. Erről állapodtak meg tegnap az Általános Ügyek Tanácsán.

Már az ötödik alkalommal volt napirenden a Magyarország elleni 7-es cikk szerinti eljárás az Általános Ügyek Tanácsában. A keddi luxemburgi találkozón megállapodtak arról, hogy az EP-választások előtt már nem léptetik újabb szakaszba az eljárást - tájékoztatott a Miniszterelnökség EU-s kapcsolatokért felelős államtitkára, Varga Judit.

"Tanácsülésre nagy valószínűséggel már csak júniusban kerül sor kerülni, az pedig már egy új időszámítást jelent"

- mondta az InfoRádióban Varga Judit.

Az államtitkár szerint a bevándorláspárti uniós politikusok meg akarják büntetni a magyar kormányt. "Az Európai Unió bevándorláspárti többsége a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használja a 7-es cikkely szerinti eljárást, arra próbálja rákényszeríteni az országot, hogy megváltoztassa a bevándorlással kapcsolatos politikáját.

Ahogy halad előre az idő, és az eljárás képtelen egy következő szakaszba lépni, ez is ékes bizonyíték arra, hogy csupán Magyarország megregulázását célozza a bevándorláspolitikánk miatt, és nem a tények vagy a korrektség érdekli a feleket"

- tette hozzá.

Az Európai Parlament közben továbbra is szorgalmazza, hogy egy képviselői testület mutassa be a magyar jogállamiságról szóló álláspontját a szakminiszterek formális tanácsülésén.

Varga Judit szerint az uniós képviselők nem tartják be saját jogszabályaikat. "Az alapvető szerződések nem engednek jogi lehetőséget az EP-nek arra, hogy részt vegyen az eljárás ezen szakaszában, de ők ezt nem hajlandók tudomásul venni, és az EP elnökét felhasználva próbálják nyomás alá helyezni az aktuális uniós elnökséget. Ezt tették az osztrák elnökség alatt, és most a román elnökség alatt is" - vélekedett Varga Judit.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az európai parlamenti képviselők kampányrendezvényt akarnak csinálni az eljárásból, pedig a jogszabályok alapján erre nincs lehetőségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×