eur:
379.87
usd:
352.11
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Indiai katona járőrözik Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban 2019. március 1-jén. 2019. február 26-án India  légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében, majd február 27-én három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, és további összecsapásokról érkeztek jelentések. Az egyik lelőtt indiai repülőgép Kasmír pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája a helyi erők fogságába került.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Visszatért Indiába a lelőtt pilóta

Pakisztán átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.

Vartaman a Pandzsáb állambeli Attarinál lépett indiai földre. Előzőleg a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A spontán népünnepélyen több százan sereglettek össze, hogy együtt várják és köszöntsék a Pakisztánban először fogságba esett, majd szabadon engedett pilótát. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba.

A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba.

A múlt hónap dereka óta rendkívül feszült a viszony a két ország között: a pakisztáni székhelyű Mohamed Hadserege nevezetű terrorszervezet öngyilkos merényletében 46 indiai fegyveres vesztette életét, mire válaszult India pakisztáni területek ellen hajtott végre légitámadást.

Imran Hán iszlámábádi kormányfő személyesen nyújtott békejobbot Indiának, amikor csütörtökön felajánlotta a pilóta szabadonengedését. Arra kérte az újdelhi kormányzatot, hogy ők is térjenek a békülés útjára, hiszen a két atomhatalomnak nincs más választása, mint hogy békében éljenek egymás mellett.

Az indiai hadsereg parancsnoka erre mindzaonáltal csak annyit válaszolt: a pilóta szabadonengedése nem egy nemes gesztus, hanem Pakisztán nemzetközi jogi kötelezettsége.

Narendra Modi indiai miniszterelnök sem viszonozta a pakisztáni kormányfő engesztelő magatartását: pénteken Tamilnáduban tartott kampányrendezvényén az indiai fegyveresek és a kormány terrorellenes harcát éltette, szembeállítva az előző újdelhi adminisztráció magatehetetlenségével.

Elemzők szerint nem meglepő, hogy a kormányfő fenntartja háborús retorikáját: áprilisban ugyanis parlamenti választásokon mérkőzik meg ellenzékével.

Pénteken a pakisztáni légiközlekedési hatóság bejelentette: hétfőtől újranyitja légterét az utasszállító repülőjáratok előtt. A harci cselekmények következtében ugyanis csütörtökön lezárta az ország teljes légterét, ami több nemzetközi járatot is érintett: a Thai Airways thaiföldi légitársaság mintegy 30 járatot volt kénytelen törölni.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×