eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Indiai katona járőrözik Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban 2019. március 1-jén. 2019. február 26-án India  légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében, majd február 27-én három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, és további összecsapásokról érkeztek jelentések. Az egyik lelőtt indiai repülőgép Kasmír pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája a helyi erők fogságába került.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Visszatért Indiába a lelőtt pilóta

Pakisztán átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.

Vartaman a Pandzsáb állambeli Attarinál lépett indiai földre. Előzőleg a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A spontán népünnepélyen több százan sereglettek össze, hogy együtt várják és köszöntsék a Pakisztánban először fogságba esett, majd szabadon engedett pilótát. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba.

A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba.

A múlt hónap dereka óta rendkívül feszült a viszony a két ország között: a pakisztáni székhelyű Mohamed Hadserege nevezetű terrorszervezet öngyilkos merényletében 46 indiai fegyveres vesztette életét, mire válaszult India pakisztáni területek ellen hajtott végre légitámadást.

Imran Hán iszlámábádi kormányfő személyesen nyújtott békejobbot Indiának, amikor csütörtökön felajánlotta a pilóta szabadonengedését. Arra kérte az újdelhi kormányzatot, hogy ők is térjenek a békülés útjára, hiszen a két atomhatalomnak nincs más választása, mint hogy békében éljenek egymás mellett.

Az indiai hadsereg parancsnoka erre mindzaonáltal csak annyit válaszolt: a pilóta szabadonengedése nem egy nemes gesztus, hanem Pakisztán nemzetközi jogi kötelezettsége.

Narendra Modi indiai miniszterelnök sem viszonozta a pakisztáni kormányfő engesztelő magatartását: pénteken Tamilnáduban tartott kampányrendezvényén az indiai fegyveresek és a kormány terrorellenes harcát éltette, szembeállítva az előző újdelhi adminisztráció magatehetetlenségével.

Elemzők szerint nem meglepő, hogy a kormányfő fenntartja háborús retorikáját: áprilisban ugyanis parlamenti választásokon mérkőzik meg ellenzékével.

Pénteken a pakisztáni légiközlekedési hatóság bejelentette: hétfőtől újranyitja légterét az utasszállító repülőjáratok előtt. A harci cselekmények következtében ugyanis csütörtökön lezárta az ország teljes légterét, ami több nemzetközi járatot is érintett: a Thai Airways thaiföldi légitársaság mintegy 30 járatot volt kénytelen törölni.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×