eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin

Namíbiai belvillongás előzi meg a német delegáció látogatását

Hendrik Witbooi namíbiai szabadságharcos bibliáját és ostorát keresik a németeken. Nem is kevesen.

A közvetlen leszármazottak helyett a namíbiai kormánynak is visszaadhatja Baden-Württemberg az afrikai ország egyik nemzeti hősének a gyarmati időkben elrabolt, vitatott hovatartozású relikviáit.

A német tartomány alkotmánybírósága elutasította csütörtökön a Nama Törzsfőnökök Tanácsa (NTLA) által korábban beadott kérelmet, amelynek az volt a célja, hogy megakadályozza Hendrik Witbooi namíbiai szabadságharcos bibliájának és ostorának átadását a windhoeki kormánynak.

A nama törzshöz tartozó Witbooi egyike Namíbia kilenc, hivatalosan is elismert nemzeti hősének.

A német gyarmatosítók elleni harcban 1905-ben elesett szabadságharcos személyes tárgyai a stuttgarti Linden Múzeumban találhatók, és Németország nemrégiben úgy döntött, hogy a délnyugat-afrikai országban nemzeti ereklyének számító tárgyakat visszaszolgáltatja Namíbiának, egykori gyarmatának.

A nama törzsfőnökök tanácsa azonban bírósághoz fordult a visszaadás megakadályozása céljából, mert úgy érzi, hogy a Németországgal folytatott restitúciós tárgyalásokon a törzs érdekeit nem képviselte megfelelő módon a namíbiai kormány, amelyben egy másik népcsoport, az ovambó törzs játszik domináns szerepet.

A nama törzs azt akarta elérni, hogy a Namíbiából ellopott relikviákat ne a windhoeki kormánynak, hanem közvetlenül Witbooi örököseinek adják át.

A bíróság szerint a namíbiai törzsi vitában nem illetékes a német tartománya alkotmánya, a kérdést Namíbiában kell tisztázni.

A tartományi gazdasági miniszter vezetésével a jövő héten utazik egy baden-württembergi delegáció Namíbiába, hogy átadja a bibliát és a korbácsot a windhoeki hatóságoknak. A tárgyakról a namíbiai állam gondoskodik mindaddig, amíg Witbooi leszármazottai úgymond megfelelő emlékhelyet nem létesítenek számukra a nemzeti hős szülőhelyén, Gibeonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×