eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Drámai helyzetre figyelmeztet az ENSZ

Drámai a helyzet a több mint negyvenezer ember lakta rukbáni menekülttáborban a polgárháború sújtotta Szíria délnyugati részén az ENSZ szerint. A világszervezet élelmezési programjának (WFP) Szíriáért felelős szóvivője azt mondta, a rukbáni az egyik legsúlyosabb humanitárius szükséghelyzet, amelyet eddig látott.

"Az emberek fáradtak és lankadtak, kimerültség látható a tekintetükben" - mondta Marva Avád, egyike azoknak, akik szerdán hatalmas segélyt juttattak el a táborba. Több mint 130 teherautóval vittek élelmet, gyógyszereket és meleg ruhát a menekülteknek, ez volt november óta az első segélyszállítmány Rukbánba, és Avád elmondása szerint az eddigi legnagyobb az ENSZ történetében.

Az ott lévő menekültek többsége nő és gyerek.

Az ellátás hiánya és a nagy hideg miatt az elmúlt hetekben több gyerek meghalt, köztük csecsemők.

A tábor a jordániai határ közelében, sivatagos vidéken fekszik, ahol szinte semmi nem terem meg. Az emberek vályogból készült kunyhókban húzzák meg magukat, télen azonban azok sem nyújtanak elég védelmet. Ha esik, a talaj sártengerré változik. A táborban van ugyan pár piac, az árak azonban rendkívül magasak, a táborba jutó élelmiszer ugyanis csempészáru. A menekültek gyakorlatilag krumplin és szárított rizsen élnek, és csak egyetlen, rosszul felszerelt klinika van számukra - mondta a szóvivő.

Rukbán a lázadók kezén lévő területen van, a segélyszállítmányok a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormánnyal való viszály miatt csak ritkán jutnak el a menekülttáborba. Jordánia pedig egy 2017-es támadást követően lezárta határát. A szerdai szállítmány - amelynek szétosztása hozzávetőleg egy hétig tart - és a novemberi konvojt megelőzően hozzávetőleg egy évig nem tudtak segélyt vinni Rukbánba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×