eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Földközi-tenger, 2018. június 12.Az SOS Méditerranée civil szervezet felvétele migránsokról a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)
Nyitókép: KENNY KARPOV

Az Aquarius javára döntött a bíróság

Jogtalannak találta az Aquarius lefoglalásáról szóló novemberi intézkedést egy olasz bíróság, amely szerint a mentőhajó üzemeltetőjét, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetet alaptalanul gyanúsították meg az egészségre káros hulladék illegális kereskedelmével - jelentette szombaton az olasz sajtó.

A szicíliai Catania ügyészsége azt állította, hogy az Aquarius - és a Vos Prudence nevű hajó - nemcsak illegális bevándorlókat szállított a fedélzetén a Földközi-tengeren, hanem a szabályokat megszegve veszélyes hulladékot is partra tett Olaszországban: 2017 januárja és 2018 májusa között 44 esetben összesen 24 tonnát, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett.

Az Orvosok Határok nélkül több munkatársa ellen nyomozás indult az ügyben. Az MSF és az SOS Mediterranée nevű szervezet által közösen üzemeltetett Aquariust de facto azonban nem foglalták le az olasz hatóságok, mert a hajó Marseille-ben vesztegelt, amikor elrendelték az intézkedést. Az MSF decemberben pedig bejelentette, hogy az Aquarius felhagy a mentéssel.

Olaszország a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányának nyári megalakulása óta jelentősen szigorított menekültpolitikáján, és zéró toleranciát hirdetett azon migránsok befogadása ellen, akik többnyire Líbia felől hajóval, illegális úton akarják elérni az olasz partokat.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×