eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
Cseh licensz alapján készült BREN 2 típusú gépkarabély a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországnak nem kellenek brazil és kínai fegyverek

Bár számos új szereplő jelent meg a nemzetközi fegyverkereskedelemben, Magyarország kitart a hagyományos, európai fegyvergyártó vállalatoknál - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpont munkatársa, Csiki Varga Tamás.

A magyar fegyverbeszerzések egy átfogó modernizációs folyamat részét képezik jelenleg.

"Mondhatjuk, új minőséget, új időszakot jelent a magyar honvédség életében; a mostani beszerzések döntően európai irányultságúak, német-francia vegyesvállalatok eszközeit vesszük" - ismertette az InfoRádióval Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpontjának munkatársa.

Mint elmondta, nem jellemző, hogy nagyon távoli térségekből, Brazíliából, Kínából szereznénk be fegyvereket, és ennek többféle oka is van.

"Az egyik az, hogy hagyományosan a posztszovjet térségből, illetve az európaiból voltak a fegyverek, most pedig a szövetségi kötődés meghatározza, hogy mik azok a fegyverek, amelyeket logikus beépíteni egy NATO-tagállam haderejébe"

- részletezte Csiki Varga.

A kutatóközpont hétfőn jelentette meg legfrissebb elemzését a nemzetközi fegyverkereskedelemről. Ennek részleteiről szólva elmondta, a kereskedelem mértéke bővült, tíz százalékkal növekedett a volumene egy ötéves mozgóátlagot tekintve, de koncentrálódott is az eladás helye, az öt legnagyobb kereskedő ország (USA, Oroszország, Franciaország, Németország, Kína) elviszi a piac 74 százalékát.

"Az Egyesült Államok évtizedek óta vezető szerepet játszik, Kína pedig az elmúlt években kezdte a felzárkózást" - tette hozzá Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×