eur:
381.9
usd:
354.01
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Cseh licensz alapján készült BREN 2 típusú gépkarabély a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországnak nem kellenek brazil és kínai fegyverek

Bár számos új szereplő jelent meg a nemzetközi fegyverkereskedelemben, Magyarország kitart a hagyományos, európai fegyvergyártó vállalatoknál - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpont munkatársa, Csiki Varga Tamás.

A magyar fegyverbeszerzések egy átfogó modernizációs folyamat részét képezik jelenleg.

"Mondhatjuk, új minőséget, új időszakot jelent a magyar honvédség életében; a mostani beszerzések döntően európai irányultságúak, német-francia vegyesvállalatok eszközeit vesszük" - ismertette az InfoRádióval Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpontjának munkatársa.

Mint elmondta, nem jellemző, hogy nagyon távoli térségekből, Brazíliából, Kínából szereznénk be fegyvereket, és ennek többféle oka is van.

"Az egyik az, hogy hagyományosan a posztszovjet térségből, illetve az európaiból voltak a fegyverek, most pedig a szövetségi kötődés meghatározza, hogy mik azok a fegyverek, amelyeket logikus beépíteni egy NATO-tagállam haderejébe"

- részletezte Csiki Varga.

A kutatóközpont hétfőn jelentette meg legfrissebb elemzését a nemzetközi fegyverkereskedelemről. Ennek részleteiről szólva elmondta, a kereskedelem mértéke bővült, tíz százalékkal növekedett a volumene egy ötéves mozgóátlagot tekintve, de koncentrálódott is az eladás helye, az öt legnagyobb kereskedő ország (USA, Oroszország, Franciaország, Németország, Kína) elviszi a piac 74 százalékát.

"Az Egyesült Államok évtizedek óta vezető szerepet játszik, Kína pedig az elmúlt években kezdte a felzárkózást" - tette hozzá Csiki Varga Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×