eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Horst Teltschik 329 sorsfordító nap - a német újraegyesülés belülről című könyvének bemutatóján az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen, Budapesten 2015. december 3-án.
Nyitókép: Czimbal Gyula

Nógrádi György: Irakban robbanásveszélyes a helyzet

Az iraki háború papíron ugyan véget ért, de „Kairó és Kabul közt minden, mindennel összefügg” – figyelmeztet az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, miután Donald Trump amerikai elnök be nem jelentett látogatást tett Irakban, és útját robbantások követték. Nógrádi György szerint az amerikai csapatok nem vittek békét a térségbe, és Irakban folytatódik a polgárháború.

Amióta az iraki és az afganisztáni háborúk tartanak, minden amerikai elnök ellátogatott elnöksége első két évében valamelyik országba – hívta fel a figyelmet Nógrádi György, hozzátéve: Donald Trump ezt elmulasztotta, amiért éles kritikákat is kapott. Az országvezető most meglepetésszerűen ment el Irakba, ahol alig három órát töltött.

Trump visszafele megállt Németországban egy amerikai bázison, ahol – amíg üzemanyagot vett fel az elnöki gép – 45 perc állt rendelkezésére, hogy a helyi katonákkal találkozzon – emelte ki Nógrádi György. A szakértő emlékeztetett: az amerikai elnök korábban bejelentette, hogy csapatcsökkentést tervez a hadseregnél. Az afrikai csapatokat tíz százalékkal kívánja kurtítani és Szíriából pedig teljesen kivonja az amerikai erőket. Az intézkedés ellen mind a demokraták, mind a republikánusok tiltakoztak, a védelmi miniszter pedig lemondott.

Nógrádi György szerint Irakban óriási ovációval fogadták az amerikai elnököt, aki kijelentette: ha kell, Irakból meg lehet támadni Szíriát. Az ügyben azonban rengeteg érdek ütközik: a törökök számára elfogadhatatlan, hogy az országban kurd autonómia jöjjön létre. Az amerikai erők kivonása miatt lehetővé válik, hogy a török csapatok megjelenjenek Szíria északi részén, és az ottani kurd erőket meggyengítsék, felmorzsolják.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: az iraki vezetés nem tudott arról, hogy Trump látogatást tesz az országban, vagyis semmilyen engedély nem kértek a belépésre,

ezzel megsértve az ország szuverenitását.

Bár papíron véget ért az iraki háború, Szaddám Huszein és a szunnita hadsereg megsemmisítése azonban nem hozta el a békét. A leszerelt iraki tisztek egy része átállt az al-Káidához – mondta Nógrádi György, aki arról is szólt: Irakban robbanásveszélyes állapot van, bármikor bármi történhet. „A polgárháború folytatódik” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×