INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

nógrádi györgy

irak

egyesült államok

donald trump

háború

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Horst Teltschik 329 sorsfordító nap - a német újraegyesülés belülről című könyvének bemutatóján az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen, Budapesten 2015. december 3-án.

Nógrádi György: Irakban robbanásveszélyes a helyzet

Infostart / InfoRádió - Sánta András

Az iraki háború papíron ugyan véget ért, de „Kairó és Kabul közt minden, mindennel összefügg” – figyelmeztet az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, miután Donald Trump amerikai elnök be nem jelentett látogatást tett Irakban, és útját robbantások követték. Nógrádi György szerint az amerikai csapatok nem vittek békét a térségbe, és Irakban folytatódik a polgárháború.

Amióta az iraki és az afganisztáni háborúk tartanak, minden amerikai elnök ellátogatott elnöksége első két évében valamelyik országba – hívta fel a figyelmet Nógrádi György, hozzátéve: Donald Trump ezt elmulasztotta, amiért éles kritikákat is kapott. Az országvezető most meglepetésszerűen ment el Irakba, ahol alig három órát töltött.

Trump visszafele megállt Németországban egy amerikai bázison, ahol – amíg üzemanyagot vett fel az elnöki gép – 45 perc állt rendelkezésére, hogy a helyi katonákkal találkozzon – emelte ki Nógrádi György. A szakértő emlékeztetett: az amerikai elnök korábban bejelentette, hogy csapatcsökkentést tervez a hadseregnél. Az afrikai csapatokat tíz százalékkal kívánja kurtítani és Szíriából pedig teljesen kivonja az amerikai erőket. Az intézkedés ellen mind a demokraták, mind a republikánusok tiltakoztak, a védelmi miniszter pedig lemondott.

Nógrádi György szerint Irakban óriási ovációval fogadták az amerikai elnököt, aki kijelentette: ha kell, Irakból meg lehet támadni Szíriát. Az ügyben azonban rengeteg érdek ütközik: a törökök számára elfogadhatatlan, hogy az országban kurd autonómia jöjjön létre. Az amerikai erők kivonása miatt lehetővé válik, hogy a török csapatok megjelenjenek Szíria északi részén, és az ottani kurd erőket meggyengítsék, felmorzsolják.

A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: az iraki vezetés nem tudott arról, hogy Trump látogatást tesz az országban, vagyis semmilyen engedély nem kértek a belépésre,

ezzel megsértve az ország szuverenitását.

Bár papíron véget ért az iraki háború, Szaddám Huszein és a szunnita hadsereg megsemmisítése azonban nem hozta el a békét. A leszerelt iraki tisztek egy része átállt az al-Káidához – mondta Nógrádi György, aki arról is szólt: Irakban robbanásveszélyes állapot van, bármikor bármi történhet. „A polgárháború folytatódik” – fogalmazott.

Nyitókép: Czimbal Gyula

Kapcsolódó hang

Nógrádi György: az iraki polgárháború folytatódik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018