eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Eddig tűrte az unió az olasz kormány "stiklijeit"

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője szerint most már "oda kellett sóznia" az Európai Bizottságnak, tanulva a görög példából. Olaszország költségvetése nem belügy, adóssághegyei az eurón keresztül az egész kontinenst érintik.

Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy kedden az Európai Bizottság visszadobta az olasz kormány költségvetési javaslatát. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: Róma óriási államadóssága és rossz pénzügyi gazdálkodása az egész eurózónát magával ránthatja.

Gyévai Zoltán felidézte, legutóbb 2011-2013-ban szigorodtak a szabályok, ennek az lett az eredménye, hogy minden országnak kijelölték, hogy köteles az államadósságot csökkenteni.

"Ez azért fontos, hogy a jövő generációit ne verjék olyan kiadásokba, amelyeket nem tudnak visszafizetni, másfelől láttuk, hogy a válság hatására milyen összegeket kellett kifizetni, ami eladósította az országot" - világított rá Gyévai Zoltán.

Valóban úgy tűnik, az Európai Bizottság eddig tűrte el az olasz kormányok "stiklijeit", de most jött egy populista kormány, amelynek "odasóztak". Hozzá kell ugyanakkor tenni azt is – és ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is elismerte –, hogy kivétel tettek, ahogy más országokkal, például Franciaországgal szemben is türelmet gyakorolt az EU vezetése.

"Most viszont ez az olasz kormány tudatosan szembemegy minden szabállyal, nemcsak benyomta, hanem berúgta az ajtót"

- elemezte a helyzetet Gyévai Zoltán. Hozzátette: valószínűleg még nem értik, de majd rájönnek, hogy most nemcsak az Európai Bizottsággal, hanem az egész Tanáccsal szembemennek, és "a többi partner majd a fejükre fogja olvasni a bűneiket". "Ha valaki ennyire nyíltan ledobja a kesztyűt az Európai Unió elé, arra nehéz azt mondani, hogy minden mehet tovább a régi módon".

Ismert, az olasz kormány most háromszor akkora költségvetési hiányt jelentett be az EU-nak, mint amiben megegyeztek a Tanáccsal. "Az ország veszélyes adóhegyeket tologat maga előtt" - tette egyértelművé Gyévai Zoltán.

Szerinte már csak azért sem Olaszország belügye az olasz költségvetés, mert az Európai Unió számos tagállama összekötötte magát egy közös fizetőeszközzel, az euróval. "Emlékezzünk csak Görögországra, amely az eurózóna GDP-jének 2 százalékát adta, és mekkora galibát tudott okozni. Képzeljük el ezt Olaszországgal" - illusztrálta a helyzetet a Gyévai Zoltán, utalva arra, hogy Olaszország az eurózóna GDP-jének mintegy 11 százalékát adja.

A témáról bővebben is hallhat szerda este 8 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×