INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

rio de janeiro

brazil nemzeti múzeum

tűz

12 ezer éves női maradvány menekült meg a múzeumtűzből

Infostart / MTI

Megmenekült a szeptember elején tűz martalékává lett Rio de Janeiró-i brazil nemzeti múzeum egyik legjelentősebb lelete, egy nőnek az amerikai kontinensen talált egyik legrégebbi, 12 ezer éves maradványai.

Az intézmény hét végi bejelentése szerint az emberelődök egyik leghíresebb képviselője, a 3,2 millió éve élt Lucy maradványai után Luziának nevezett nő koponyájának és combcsontjának darabjaira néhány nappal ezelőtt bukkantak rá a romok alatt.

"A koponya csaknem egészét megtaláltuk, a töredékek 80 százalékát azonosítottuk, és ez az arány még növekedhet"

- jelentette be Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a szeptember 2-án porig égett múzeumban. A Brazíliában talált legrégebbi, új kőkorszakbeli emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen.

Brit szakértők, a Manchesteri Egyetem kutatói később elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is. Utóbbi a Rio de Janeiró-i intézmény 20 millió darabos gyűjteményének nagy részével együtt megsemmisült. Az eredeti koponyát azonban fémtárolóban, egy szekrényben őrizték, ennek köszönhetően maradt fenn, és noha a koponyadarabok megsérültek, a szakemberek Claudia Rodrigues professzor szerint rendkívül bizakodók, a károk ugyanis kisebbek a vártnál.

Az 1818-ban alapított múzeum számított az egyik legnagyobb természettudományi és néprajzi múzeumnak Latin-Amerikában. Elsősorban 26 ezer darabos paleontológiai gyűjteményéről volt ismert.

Luzia mellett egy dinoszaurusz-csontváz és a Brazíliában talált legnagyobb meteorit, az 5,3 tonnás Bendego volt az intézmény kollekciójának leghíresebb darabja.

A szeptemberi tűz oka még mindig ismeretlen. A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeumban egyiptomi múmiákat, ógörög és római kori szobrokat és etruszk kincseket is őriztek.

UNESCO-szakértők szerint hosszú évekbe telik majd a múzeum és gyűjteménye helyreállítása.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018